Renée
Renée | LinkedIn Body & Mind 1 jul 2019

Waarom je moet stoppen met jezelf vergelijken met anderen

Ik – Beautify’s Renée – wil het graag even hebben over jezelf vergelijken met anderen. Inmiddels heb ik het al aardig onder de knie om het een stuk minder te doen, maar van nature blijft het iets wat in je zit. In mij zit. Omdat ik er heilig in geloof dat jezelf vergelijken met anderen écht slecht is, moet het volgende echt even van mijn hart.

Ik geloof namelijk niet dat er IEMAND op deze wereld rondloopt die zichzelf nog nooit heeft vergeleken met een ander. Al is het maar met iemand die beter presteert op school, die een betere baan heeft, populairder is, meer vrienden heeft… Jezelf vergelijken gebeurt sneller dan je denkt.

Waarom ik vind dat je moet stoppen met jezelf vergelijken met anderen

Heb je ooit iemand gezien die er gelukkig van werd om zichzelf te vergelijken? Ik niet. Sterker nog, als ik naar mijn vriendinnen kijk zie ik ze alleen maar onzekerder worden. Helemaal omdat sommige vrouwen de neiging hebben om elkaar naar beneden te halen in plaats van te supporten, is het stoppen met jezelf vergelijken al de eerste stap in de goede richting.

Dat anderen perfect zijn is een illusie

Je zag haar vroeger al op de middelbare school. Een prachtige meid met veel vriendinnen, rijke ouders en een prachtige kledingkast. Zij had als eerste een vriendje en ondertussen kon jij alleen maar dromen om haar te zijn. Wat je niet weet is dat deze meid echt niet zo perfect is als ze leek.

Want weet je, perfect zijn is een illusie. Ja, misschien wekte ze dat beeld. Misschien maakte JIJ er een perfect plaatje van. Maar geloof me, zelfs die knappe meisjes die alles voor elkaar lijken te hebben, hebben issues. Je weet nooit wat er achter gesloten deuren afspeelt.

Dus waarom zou je jezelf kwellen, omdat jij niet zo perfect lijkt als zij?

Het leven is nu eenmaal niet eerlijk

Als ik iets geleerd heb in het leven is het feit dat het leven nu eenmaal niet eerlijk is. Tijdens mijn studie zag ik stuk voor stuk mensen die baantjes kregen in de media dankzij de connecties van hun ouders. En ik? Ik baalde, want mijn ouders hadden die connecties niet. Ik moest het zelf uitzoeken.

Nu – jaren later – ben ik blij dat ik zelf heb moeten knokken voor mijn plekje in deze wereld. En weet je wat? Ik heb het hartstikke goed voor elkaar. Ik heb het hele idee van mezelf vergelijken met de mensen die het ‘makkelijk’ hadden laten sliden, waardoor ik me kon focussen op de toekomst. Met succes.

Er zijn meer momenten in je leven die hartstikke oneerlijk aanvoelen. Die je totaal niet kunt verklaren. C’est la vie, helaas. Jezelf vergelijken helpt je in dit geval niet om je beter te voelen. Integendeel zelfs. You do you.

Je vriendinnen worden je vijand

Ik weet het nog goed. Mijn beste vriendin en ik, bij Nederlands op de middelbare school. Iedere keer als we een betoog moesten inleveren of een repetitie maakten wilden we de beste zijn. Het was een strijd om het hoogste cijfer te halen, zonder dat we er ooit bewust een wedstrijd van hadden gemaakt.

Haalde de één een hoger cijfer dan de ander? Dan verwacht je dat je blij bent voor je beste vriendin. In dit geval was de persoon met een lager cijfer dus minder blij, want je had dan niet hoog genoeg gescoord. Bizar toch? Dit was zo’n wijze les waarom je jezelf niet moet vergelijken met anderen.

Want weet je wat er gebeurt? Zo worden je vriendinnen je vijand en dat is het laatste wat je wil. Als dit geen goede reden is om snel met dit gedrag te stoppen… 🙃

Meer lezen:

Reageer op artikel:
Waarom je moet stoppen met jezelf vergelijken met anderen
Sluiten