Redactie
Redactie Life 11 april 2019

6 dingen in het leven waar je eigenlijk nooit ‘sorry’ voor hoeft te zeggen

Het zit nu eenmaal in onze aard om tegen alles en iedereen ‘sorry’ te zeggen. Soms terecht, soms volkomen onnodig. We zeggen dagelijks vaker ‘sorry’, dan dat we naar de wc gaan. Er zijn genoeg situaties die een excuus verdienen, maar nog veel meer die totaal geen ‘sorry’ waard zijn.

Als de goedzakken die we zijn, voelen we de nood om overal ‘sorry’ op te zeggen. Als iemand tegen ons aanloopt in het OV, als iemand een afspraak afzegt en jij niet op een andere dag kan, we bieden nog bijna ons excuses aan voor het feit dat we bestaan. Nu zijn dit natuurlijk de ‘kleinere dingen’ in het leven, maar er zijn ook belangrijke zaken waar jij nooit je excuses voor hoeft aan te bieden.

6 dingen waar jij nooit je excuses voor hoeft aan te bieden

Er zijn een aantal dingen waar wij ons totaal onnodig schuldig over voelen. We bieden onze excuses te vaak aan en dat moet eens afgelopen zijn. Voor de volgende dingen zou je eigenlijk nooit ‘sorry’ hoeven zeggen.

1. Het delen van je gevoelens

Je hoeft je nooit schuldig te voelen of ‘sorry’ te zeggen omdat jij je emoties toont. Het zijn jouw gevoelens en niets of niemand mag je dat kwalijk nemen. Wij moedigen je aan je gevoelens te delen en iets als ‘overreacting‘ of ‘overemotional‘ bestaat niet.

2. Vragen om verbetering

Deze gaat vooral op voor relaties, maar ook voor vriendschappen. Als jij telkens de volle honderd procent geeft, dan mag je dit ook terug verwachten. Wanneer je merkt dat jouw partner keer op keer teleurstelt, is het prima om dit aan te geven. Jij doet je best, dus is het niet meer dan eerlijk als hij of zij dit ook doet. Hier hoef jij je dan ook nooit voor te verontschuldigen.

Lees ook: Om deze 4 redenen hoef je minder vaak ‘sorry’ te zeggen

3. Je dromen najagen

Aan het einde van de dag leven we allemaal voor onszelf, hoe egoïstisch je dit ook vindt klinken. We hebben  allemaal een – soort van – toekomstplan en jagen dit na. Of het nu gaat om je carrière, reizen of iets anders: hier hoef jij je nooit voor te verontschuldigen, hoe tijdrovend het ook is. Iedereen heeft zo z’n eigen prioriteiten en dat is maar goed ook.

4. Je levensstijl

Je hoeft nooit ‘sorry’ te zeggen voor het feit dat jouw levensstijl verschilt met die van een ander. Of je lichaam nu een hummus-tempel is of een snackbunker, who cares? Het is jóuw lichaam en jouw leven. Mocht iemand ervoor kiezen het compleet anders te doen, dan is dat zijn of haar keuze.

5. Geen zin hebben in seks

Iedereen is weleens niet in de stemming, dat is doodnormaal. Soms wil je gewoon écht Netflixen en chillen, het liefst met veel snacks. Het maakt niet uit of je een lange dag hebt gehad of niet, jij bent baas over eigen lijf. Dus wanneer jouw partner aanstalten maakt, zeg dat je geen zin hebt en skip die verontschuldiging.

6. Vragen om ruimte

Soms komen mensen nogal dichtbij. Dit kan fysiek zijn, maar ook mentaal. In beide gevallen is het niet meer dan normaal dat mensen je wat ademruimte geven, zeker als je hierom vraagt. We zijn dol op gezelschap, maar wat tijd met jezelf doorbrengen is net zo belangrijk. Sommige mensen snappen de hints niet echt en dan zit er niets anders op dan het te vragen.

Verontschuldigen is vaak niet nodig. Vraag jezelf voortaan af of de situatie echt een ‘sorry’ verdient, voordat je dit woord rondstrooit als confetti.

Reageer op artikel:
6 dingen in het leven waar je eigenlijk nooit ‘sorry’ voor hoeft te zeggen
Sluiten