Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Nieuws 19 mei 2018

Dit herken je als je niet ‘straat’ bent (en ook niet weet wat een snelle planga is)

Jij vindt jezelf nog steeds da bomb als je wat grappigs zegt. En je appt gerust 'xoxo' naar je BFF’s. Als je wordt uitgelachen omdat je als enige niet weet wat FOMO betekent krijg je het gevoel dat je onder een steen hebt geleefd. Niet één week, maar jaren. Herkenbaar voor jou? Dan zijn deze dingen dat ook:

Je loopt jaren achter voor je gevoel

Je bent blij dat je eindelijk weet wat YOLO betekent, net als Denise van Temptation Island, en toen was daar alweer de term TGIF. O, die bestaat ook al lang? Je houdt het echt niet meer bij.

Je neemt alle afkortingen serieus

Je hebt echt geen flauw idee wat mensen bedoelen als ze zeggen dat ze aan FOMO lijden. Het klinkt als een ernstige ziekte en je neemt het in eerste instantie uitermate serieus tot je erachter komt dat het ‘Fear Of Missing Out’ betekent (graag gedaan) en dat jij hier dus zelf al jaren f*cking hard aan lijdt.

Liedjes als hulpmiddel

Jij leert straattaal kennen door liedjes. Jij dacht dat je hip was met de term sunnies. Blijkt half Nederland al weer een ander woord voor een zonnebril te hebben verzonnen. Pas als je de tekst van het liedje Snelle Planga hoort begrijp je waar het overgaat. Voortaan zet jij dus ook je planga op als je niet tegen de zon in wilt kijken. Logisch toch?!

Kledingstukken

Weet jij wel wat je allemaal in je kast hebt hangen? Een jakka, een brakka en twintig paar patta’s. En nu nog uitzoeken wat wat is. Soms krijg je gewoon een vet harde ERROR omdat het zo verwarrend is.

Dubbelzinnigheden

Je zet zonder pardon in je Instastory dat je vanavond gaat Netflixen & Chillen, totdat je erachter komt dat dat seks hebben betekent. WTF wie zegt er nou Netflixen in plaats van seksen?

OMW

Als je bestie ‘OMW’ appt attendeer je haar erop dat ze haar autocorrect aan heeft staan (er vanuitgaande dat ze oké probeert te typen) en je vraagt of ze al is vertrokken…

Kech

Je kreeg een hele tijd niks mee over de discussie rond rapper Boef. Iedere rapper zingt natuurlijk over lekkere chickies, dus wat is hier nieuw aan? Nou, in dit geval heeft hij niks gezongen maar gezegd, op Insta Stories. Boef werd door drie jonge vrouwen opgehaald en noemde ze kechs. For once and for all, dat betekent hoeren. Kan je er eindelijk over meepraten…

Je begrijpt heel veel raps niet

Als Lil Kleine zingt dat hij een waggie heeft gekocht waarin hij een jonko rookt en zijn nieuwe patta’s aan een tanga gaat laten zien, vraag je je oprecht af of hij wel in het Nederlands rapt.

Steden

Je moet drie keer nadenken voordat je weet over welke stad je vriendinnen het hebben. Als ze naar Agga Centje gaan, gaan ze naar Den Haag. Willen ze een dagje naar Damsko, bedoelen ze Amsterdam en plannen jullie een weekendje Lemma, dan gaan jullie shoppen in Haarlem.

Je hebt vaak een straattaal-vertaalmachine nodig

Urban Dictionary is je vriend. Je moet altijd de online databank met afkortingen erbij halen om mailtjes te ontcijferen. Soms voel je je ook zo dom als je iets niet begrijpt dat je in eerste instantie doet alsof je dat natúúrlijk wel weet om vervolgens stiekem op je telefoon op te zoeken wat het betekent.

Wil je weten of je nu helemaal bij bent? Op RTL kun je de straattaal quiz doen. Jeweettog!

Reageer op artikel:
Dit herken je als je niet ‘straat’ bent (en ook niet weet wat een snelle planga is)
Sluiten