Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 21 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dít is verschil tussen stress acne en ‘normale’ onregelmatigheden

Dat moment waarop je opeens heel veel onregelmatigheden krijg op je anders heel gezonde huid – herken je dat? In de meeste gevallen is dit heel normaal en iets wat iedereen kan overkomen. Soms komt het alleen voor dat deze ‘outbreak’ niet normaal is en wordt veroorzaakt door stress. Dat wordt ook wel stress acne genoemd. Als je gestrest bent stijgt je hormonenlevel, deze triggert je olieproductie en dit zorgt voor stress acne.

Maar wanneer krijg je nu ‘normale’ onregelmatigheden en wanneer komt het door stress.

Stress acne – de oorzaak

De oorzaak van stress acne lijkt duidelijk… Namelijk stress. Emotionele stress zorgt voor een verhoogde afgaven van het stresshormoon. Door een verhoging van de hormonen wordt er meer olie geproduceerd. Deze overproductie aan olie zorgt voor dichte poriën waardoor de acne wordt veroorzaakt. Het is dus eigenlijk geen stress acne, maar hormoon acne. Want ook in momenten waar je hormonen schommelen zonder stress kan dit gebeuren.

Heb je bijvoorbeeld veel last van acne tijdens of na je ongesteldheid, dan is de kans groot dat je onregelmatigheden worden veroorzaakt door je hormonen. Maar vaak komt het toch wel door stress van werk of school.

Om erachter te komen of je onregelmatigheden worden veroorzaakt door stress is het belangrijk om te kijken naar de periodes waarin je deze problemen hebt.

Zo herken je stress acne

De plek van de acne kan verschillen, toch komt het voor in de plekken waar je gezicht veel olie produceert. Als dit gebeurt zal je waarschijnlijk ook last hebben van dichte poriën, blackheads en een onregelmatige huid. Dit is bij normale acne niet zo. Daarnaast is stress acne vaak oppervlakkig, als je last hebt van een pijnlijke pukkel dan is dit dus waarschijnlijk niet veroorzaakt door stress.

Dit kan je ertegen doen

Het belangrijkste is dat je je stresslevels reguleert. Drink veel water, eet gezond, slaap veel en probeer te ontspannen.

Als je vaker last hebt van stress acne kan je ook proberen je skincare-routine om te gooien.

Lees ook: Lord, help – Dit zijn de allerbeste zuiverende gezichtsmakers tegen acne

Reageer op artikel:
Dít is verschil tussen stress acne en ‘normale’ onregelmatigheden
Sluiten