Zo slecht is stress voor je huid: Dus snel puppy’s knuffelen

Stress hebben we allemaal wel eens. De een wat meer dan de ander. Sommige momenten lijkt het alsof iedereen wat van je wil en alsof de werkdruk veel te hoog ligt. Het is heel normaal dat je daar af en toe niet goed tegen kunt. Maar laat het niet te lang doorgaan, want je huid is er niet zo blij mee.

Volgens dermatoloog Francis Wu laten recente onderzoeken zien dat er een relatie is tussen je hersenen en je huid. Dus trek je niet te veel aan van de mensen die weer veel te veel van je vragen, want een slechte huid is wel het laatste wat we willen.

Stress is slecht voor je huid

We hebben het niet over korte paniek aanvallen, maar over chronische stress. Chronische stress onderdrukt het immuunsysteem, waardoor je een verhoogde kans hebt op infecties en allergieën. Ook huidaandoeningen verergeren, zoals eczeem en psoriasis.

Wanneer je onder emotionele, fysieke en mentale druk staat, ontstaat er psychische stress. Dit nemen je hersenen waar, waardoor er stresshormonen, glucocorticoïden en adrenaline vrijkomen. Dit veroorzaakt gedragsveranderingen en fysiologische reacties om de balans terug te vinden. De fysiologische reacties zijn onder andere terug te zien in je huid.

Minder stressen doe je zo: over deze 5 dingen heb je geen controle dus pieker er vooral niet over

Stress mechanismen

Stress zorgt ervoor dat er meer cortisol in het bloed zit. Dit zorgt er weer voor dat het immuunsysteem wordt verzwakt en onderdrukt. En dit heeft dan weer een direct effect op je huid.

Stress kan huidziektes of huidcondities verergeren. Een bekend voorbeeld is blozen. Daar heb jij ook vast wel eens last van. Chronische stress is een stukje erger en kan huidziektes zoals acne, psoriasis en eczeem uitlokken of verergeren. Daarnaast kan het je huid uitdrogen en doffer laten lijken.

Wat kan helpen?

Het beste zou zijn om een leven zonder stress te leiden. Maar dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Puppy’s knuffelen zou daarbij kunnen helpen. Of misschien is spelen met legoblokjes iets voor jou? Daarnaast is het belangrijk dat je geen huidproducten gebruikt die je huid overprikkelen. Gebruik dus voor milde en pH-huidneutrale producten.

Kattenladies opgelet! Het hebben van een kat vermindert stress en voorkomt hartziektes

Reageer op artikel:
Zo slecht is stress voor je huid: Dus snel puppy’s knuffelen
Sluiten