Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 18 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat stress allemaal met je lichaam doet (negeer deze signalen niet)

Veel stress kan een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn. Soms heb je het zelf niet eens zo door, maar eist de stress toch zijn tol. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren wanneer het laat blijken dat het genoeg heeft gehad. Merk je dat je lichaam last heeft van één of meer van de volgende dingen? Dan moet je misschien die ene yogales er maar weer eens inplannen..

Stress kan veel effect hebben op je lichaam en geest. Negeer de signalen niet en doe een stapje terug, voordat je jezelf voorbij rent. Plan wat meer rust in je agenda, doe wat ademhalingsoefeningen en zeg wat vaker ‘nee’.

Psst, sla dit artikel op met Pinterest.

1. Stress maakt je moe

Stress is doodvermoeiend. Ja, dat wisten we natuurlijk, maar stress kan een grotere invloed op je energie hebben dan je denkt. Stress zorgt er niet alleen voor dat je minder (goed) slaapt, maar eist ook overdag veel energie.

2. Het zorgt ervoor dat je geheugen in de war raakt

Stress heeft invloed op je korte termijngeheugen. Je vergeet waar je je sleutels hebt neergelegd en of je nu wel de kraan hebt dichtgedraaid toen je de deur uitliep. Echter kan het er ook voor zorgen dat je moeite krijgt met het vormen van nieuwe herinneringen wanneer je ouder wordt. Langdurige blootstelling aan het stresshormoon zou namelijk met leeftijd invloed hebben op het lange termijn geheugen. Oei.

Inderdaad, stress kan ook nog eens ziekmakend zijn. Door alle stresshormonen ziet je lichaam het als het ware niet meer dat er misschien een virus in het lijf aanwezig is. Zo kan het virus lekker zijn gang gaan en zijn gestreste mensen soms ook langer ziek.

4. Het heeft invloed op de conditie van je huid

Dit weten dames met acné waarschijnlijk als geen ander. Stress zorgt voor pukkeltjes, véél pukkeltjes. Daarnaast komen ook roodheid en stressvlekken zich opzetten. Dankzij de hormonen wordt er meer talg geproduceerd wat de poriën kan verstoppen. Niet iedereen heeft hier last van, maar het blijft onprettig voor de huid.

5. Stress geeft je hoofdpijn

Hoofdpijn komt eigenlijk meteen als eerste opzetten wanneer je met teveel stress moet dealen. Wat je dan het beste kan doen? Ontspannen ja. Lekker even een lesje yoga meepakken, thuis rustig mediteren of lezen. En accepteer ook het feit dat je aan het stressen bent zodat je er meteen iets aan kunt doen.

Stress de baas zijn: Wedden dat jij de rust weer vindt door deze Japanse ‘ontstress’ manier?

Reageer op artikel:
Dit is wat stress allemaal met je lichaam doet (negeer deze signalen niet)
Sluiten