Nieuws 12 jan 2018 Rosa Tettero

Rosa: ‘Het is wél leuk om bij een studentenvereniging te gaan’

De laatste tijd komen studentenverenigingen steeds vaker negatief in het nieuws. De ontgroening is te heftig, de studenten hebben geen normen en waarden en er zouden zelfs feuten mishandeld worden. Maar ik spreek uit ervaring. Het is wél leuk om bij een studentenvereniging te gaan. En dit is waarom:

1. Je leert zoveel mensen kennen

Zeker als je uit de andere kant van het land komt en niemand kent in de stad waar je gaat wonen, is een studentenvereniging een verrijking van je studentenleven.

Ik heb een hoop vriendinnen gemaakt die ik nu ik afgestudeerd ben en daarom geen actief lid meer ben, nog steeds zie (en waarvan ik verwacht dat ik ze nog járen zal zien). Ik heb waardevolle connecties gemaakt die bij het zoeken van een stage en verschillende banen zeker hebben geholpen én het is gewoon heel fijn om naast het studeren een vast avondje in de week te hebben om gewoon lekker een biertje te drinken en te kletsen over alles wat je meemaakt.

2. Maar je leert ook jezelf kennen

Cliché, maar waar. Mocht er een ontgroening voorafgaan aan jouw lidmaatschap, dan zul je soms dingen moeten doen die niet helemaal leuk zijn. Toegegeven. Maar alles heeft een doel. En nee, je hoeft echt geen braaksel van de vloer te likken of naakt over straat te rennen.

Zo was mijn ontgroening erop gericht je jaargenoten te leren kennen, samen groepsopdrachten te doen maar ook vooral jezelf te leren kennen. Welke rol neem jij aan in een groep?

Hoe zorg je ervoor dat die opdrachten binnen te tijd worden behaald? Het levert stress op, maar ook zoveel kennis. Ik kan niet te veel verklappen maar na de tijd kijk je er met een grote glimlach op terug. Hebben jullie dat maar even met elkaar gedaan. En jouw kwaliteiten zijn ineens errug duidelijk.

3. Je verveelt je nooit

Er is elke week wel wat te bleven naast je vaste borrelavond. Zo worden er tal van activiteiten georganiseerd waar je veel plezier aan kunt beleven, maar waarvan je daarnaast ook veel kunt leren. Denk aan gala’s, bedrijvenborrels, sporttoernooien of een rally naar het buitenland.

Maar natuurlijk ook feestjes. Aan deze activiteiten kun je deelnemen maar je kunt ze natuurlijk ook mede organiseren. Op die manier leer je hoe je voor veel mensen een succesvol evenement kunt neerzetten, maar bijvoorbeeld ook hoe je een begroting maakt en hoe je voldoende geld bij elkaar haalt om er ook echt iets moois van te kunnen maken. Staat ook nog eens leuk op je cv.

4. Het is een mooie toevoeging aan je cv

Zoals ik al zei is het binnen een studentenvereniging mogelijk om allerlei activiteiten te organiseren. Waarmee jij je organisatie-skills naar een hoger level tilt. Maar je kunt ook een bestuursfunctie doen. Soms kan dit naast je studie, soms duik je daar een jaar lang fulltime in. Je bestuurt een dispuut of zelfs de hele vereniging, iets waar je immens veel van leert. En je bent ook interessant voor toekomstige werkgevers. Op maatschappelijk gebied kun jij je zeker ontplooien.

5. Er zijn zoveel verschillende soorten verenigingen

Je kunt er eentje zoeken die precies bij jou past. Ga je voor het sporten? Wil je gewoon alleen feesten en drinken? Tijdens de algemene introductiedagen van de stad waar je gaat studeren kun je bij alle verenigingen de sfeer proeven. Tijdens deze dagen stellen de verenigingen hun sociëteit open, zodat je een idee krijgt hoe het eraan toe gaat binnen de vereniging en je kunt bepalen of jij je er thuis voelt.

6. Een studentenvereniging is echt te combineren met je studie

Natuurlijk moet je het zelf inschatten, maar je kunt het ook gewoon proberen. Want stoppen kan altijd. Bij de ene verengingen zul je meer verplichtingen hebben dan bij de andere, maar als jij dit niet als een verplichting kunt zien en je tijd goed kunt indelen, zit je goed denk ik.

Het is namelijk altijd leuk en je ziet je vriendinnen weer. Het eerste jaar is altijd intensiever omdat misschien meer verplichtingen hebt, maar zoals ik al zei: achteraf zul je jezelf dankbaar zijn dat je lid bent geworden en kijk je terug op alle machtig mooie activiteiten die jullie samen hebben beleefd. Daarnaast kun je vaak ook zelf kiezen of je je heel intensief wilt inzetten voor de vereniging of dat je alleen komt borrelen. Ik spreek uit ervaring dat er écht rekening wordt gehouden met tentamens en andere belangrijke studiegerelateerde zaken.

Ik raad het aan

Het is helemaal aan jou om te bepalen of een studentenvereniging wat voor jou is. En de één is nu eenmaal meer korporaal dan de ander. Bij het corps zul je meer merken van ontgroeningen die lang duren, intensiever zijn en waar je onder aan de ladder begint. Maar dat is niet overal het geval. Ik heb vooral gekozen voor een vereniging waar ik me goed voelde, waar ik me welkom voelde en die niet zo immens groot en korporaal is. Voor mij een heel goede keuze en ik kan je deze waardevolle tijd alleen maar aanraden.

Reageer op artikel:
Rosa: ‘Het is wél leuk om bij een studentenvereniging te gaan’
Sluiten