Super handige tips voor het kopen, dragen en bewaren van parfum

Veel vrouwen vinden het lastig om parfum te kopen. Na een aantal geuren proberen ruikt bijna alles hetzelfde, en wanneer het dan toch gelukt is om een parfum te kopen ruikt deze vaak heel anders op je huid dan in de fles. Daarom hebben we voor eens en voor altijd de do's en don'ts op een rijtje gezet van het kopen, dragen en opbergen van parfum.

Kopen

Gebruik geurstrookjes

Spray de parfum vanaf ongeveer vijftien centimeter op het geurstrookje. Wacht hierna minimaal dertig seconden voordat je aan het strookje ruikt, dan is de alcohol verdampt en ruik je de geur beter.

Houd afstand tot het geurstrookje

Houd het strookje niet tegen je neus aan, want dan kunnen sommige geurmoleculen zich in je neus nestelen. Daardoor kun je andere geuren ook niet goed meer ruiken. Beter is om met het strookje voor je neus te wapperen.

Heb geduld

De geur die je na dertig seconden op het strookje ruikt is niet representatief voor hoe je de geur de rest van de dag ruikt. Dit komt omdat je eerst de topnoten ruikt, daarna het hart van de geur en als laatste de basis. Deze basis is de geur die je de rest van de dag zult ruiken. Hou het strookje bij je en ruik er na een uurtje nog eens aan om uit te vinden of je de geur nog steeds lekker vindt.

Ruik tussendoor aan koffiebonen

Koffiebonen hebben de eigenschap dat ze de geurmoleculen die in je neus blijven zitten na het ruiken van veel geuren kunnen neutraliseren en absorberen. Tussendoor water drinken helpt ook. Neem ook de tijd voor het ruiken van verschillende geuren. Wacht een paar minuten voordat je weer een nieuwe geur test.

Blijf openstaan voor geuringrediënten

Dat je een bepaald ingrediënt niet lekker vindt in een geur, wil niet zeggen dat je dat bepaalde ingrediënt in geen enkele geur lekker vindt. Wanneer je een ingrediënt bijvoorbeeld te sterk vindt ruiken, kan het zijn dat wanneer dat het in een lage concentratie in een ander parfum is verwerkt dat je die geur wel lekker vindt. Het gemiddelde aantal ingrediënten in een parfum is 25, maar het kunnen er tussen de 10 en 200 zijn. De balans in het gebruik van ingrediënten is zeer verfijnd, sluit daarom niet bij voorbaat sommige ingrediënten al uit.

Aanbrengen

Test het parfum op je huid

De zuurtegraad van je huid is bepalend voor hoe een parfum bij jou ruikt. Op een kaartje kan het parfum nog zo lekker ruiken, het kan zijn dat dezelfde parfum op jouw huid alles behalve lekker ruikt. Probeer een parfum altijd uit op je huid, en wacht drie tot vijf minuten voordat je het parfum ruikt. Op je huid testen is natuurlijk ook een goede manier om erachter te komen of een parfum lang blijft ruiken.

Breng de parfum aan op warme plekken

Een parfum ontwikkelt zich op je huid. Natuurlijk kun je parfum op je kleren en haar sprayen, maar de ideale plekken zijn de warme plekken op je huid. Op de plekken waar je aders dicht aan de oppervlakte liggen is je huid het dunste en het warmste. De warmte zorgt ervoor dat de parfum goed wordt verspreid. De polsen en achter je oor zijn de meest gangbare plekken om parfum op te doen.

Wrijf niet met je polsen tegen elkaar

Door met je polsen tegen elkaar te wrijven nadat je daar parfum hebt aangebracht, maak je de geurmoleculen kapot. Dit zorgt ervoor dat een parfum anders, en zeker niet beter, kan gaan ruiken. Dep dus je polsen heel voorzichtig tegen elkaar aan.

Opbergen

Niet in de badkamer

Er zijn drie vijanden van parfum: Licht, hitte en zuurstof. De badkamer is funest voor je parfum. Iedere keer wanneer je doucht wordt het warm, en daarna koelt het weer af. Vergelijk parfum met een goede wijn, bewaar het op een plek met een lage temperatuur zonder teveel temperatuurschommelingen.

Zet je parfum op een donkere plek

Licht is de ergste vijand van een parfum. Zet een parfum daarom nooit voor het raam, maar bewaar hem in een kast, of zet hem op een plankje waar niet veel daglicht bijkomt. En hoe mooi het ook is om de fles tentoon te stellen, het allerbeste is om je parfum in het doosje te bewaren.

Koele plek

Wanneer een parfum echt heel speciaal is, bewaar hem dan in het doosje in de ijskast. Daar is het koel en donker en dat zorgt ervoor dat de houdbaarheidsdatum van je parfum verlengd wordt.

Tasverstuiver

Wanneer er nog maar een beetje parfum in je flesje zit, kan de lucht die boven de vloeistof zit je restje parfum aantasten. Als er nog maar weinig parfum in je fles zit, giet dit dan over in een kleine tasverstuiver.

Reageer op artikel:
Super handige tips voor het kopen, dragen en bewaren van parfum
Sluiten