Realitycheck: stop met het gebruiken van tandpasta voor je puistjes

Er zijn een paar fabels in de beautywereld waar we je graag voor willen waarschuwen. Zo krijg je geen kleinere poriën door je met koud water af te spoelen, je haar groeit niet sneller als je vaker naar de kapper gaat en als je één grijs haar uit je hoofd trekt groeien er niet twee voor in de plaats terug. En ook deze fabel is niet waar: tandpasta helpt niet tegen puistjes.

Wij leggen je uit waarom dit een fabel is.

Tandpasta tegen puistjes

In eerste instantie begrijpen we waarom je zou denken dat tandpasta zou werken tegen puistjes. Het opdrogen van je onregelmatigheden klinkt als een goed idee. In tandpasta zitten allerlei ingrediënten die hiervoor zorgen maar houdt in gedachten dat tandpasta bedoeld is voor je tanden – een van de sterkste delen van je lichaam. Je huid is daarentegen heel gevoelig.

Daarnaast zitten er ook veel antibacteriële stoffen in een tandpasta. In eerste instantie lijkt dit weer heel voordelig voor je huid, want je wilt toch van de bacteriën af? Maar sinds een paar jaar is het verboden om triclosan (het antibacteriële stofje in de tandpasta) te gebruiken in beautyproducten, omdat het niet veilig is. Smeer het dus vooral niet op je huid en gebruik tandpasta niet tegen puistjes.

De gevolgen van tandpasta voor je huid

Een gevolg van het smeren van tandpasta tegen puistjes op je huid is dat je een ontstoken en rode huid kan krijgen. Dit zijn tekenen van periorale dermatitis (POD). Let dus goed op, POD kan namelijk verdacht veel lijken op acne…

Daarnaast kan tandpasta ook een allergische reactie triggeren. Als je gezicht dus extra rood is of vreselijk begint te jeuken, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Producten die je wel kan gebruiken

Naast tandpasta tegen puistjes zijn er heel veel producten die wel veilig zijn en ook heel goed werken. Volgens dermatologen kan je het beste producten gebruiken met benzoyl peroxide (dit is een antibacteriële stof), of producten op zwavelbasis – deze zijn ontstekingsremmend.

Reageer op artikel:
Realitycheck: stop met het gebruiken van tandpasta voor je puistjes
Sluiten