Te lang op hoge hakken gelopen? Dit moet je weten voordat je de blaar doorprikt

Vooral hardlopers hebben regelmatig last van blaren, maar ook wanneer je te lang op die mooie hoge hakken hebt gelopen, kun je last krijgen van die vervelende dingen op je hielen. Ga niet gelijk aan de slag met een naald, wees voorzichtig. Deze dingen moet je namelijk weten voordat je de blaar doorprikt:

Wat is een blaar precies?

Een blaar begint als een kleine, roze vlek dat prikt of branderig aanvoelt. Een blaar wordt meestal wit naarmate het erger wordt. Wanneer er continu sprake is van wrijving, ontstaat er een soort ‘ruimte’ tussen je hiel en het blaasje. Daar loopt dan vocht in, waarna het het bekende bobbeltje wordt dat er gelatine-achtig uitziet.

Wat kun je het beste doen met een blaar?

Het is altijd het beste om de blaar intact te houden. Wanneer je echter weet dat er nog meer wrijving plaats gaat vinden (lees: die hoge hakken doe je weer aan), kun je ervoor kiezen om de blaar door te prikken.

Hoe prik je een blaar door?

Zorg ervoor dat je een steriele naald gebruikt om de blaar in kwestie door te prikken. Om een naald steriel te maken, kun je hem voor enkele seconden in een vlam houden (wel goed laten afkoelen, natuurlijk). Prik vervolgens met de naald in de zijkant van de blaar, zodat het vocht eruit kan lopen en de bobbel kan ‘leeglopen’. Door in de zijkant van de blaar te prikken, houd je de meeste huid intact. Dat biedt de wond bescherming. Spoel het geheel goed af met water om het schoon te maken en plak er vervolgens een (blaren)pleister op.

Hoe zorg je ervoor dat je geen blaren (meer) krijgt?

Een vochtige, warme huid is het meest gevoelig voor blaren. Vermijd schoenen met een slechte pasvorm en sokken die luchtdoorlatend zijn kunnen helpen bij het voorkomen van zweetvoeten en dus ook blaren.

Reageer op artikel:
Te lang op hoge hakken gelopen? Dit moet je weten voordat je de blaar doorprikt
Sluiten