Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 31 maart 2017

Wetenschappelijk bewezen: Het kijken naar Temptation Island is verslavend

Kijk, zonder dat hier een wetenschapper aan te pas moest komen wist jij ook wel dat je verslaafd was aan de sensationele serie Temptation Island. Maar gelukkig heb jij vanaf nu een alibi als mensen beginnen te zeuren over het feit dat jij wéér begint over het grote schandaal rondom Merijn en zijn kind en het vreemdgaan van Jolien en Herbert. Het is nu namelijk wetenschappelijk bewezen dat het kijken naar Temptation Island verslavend is. Sorry, not sorry.

Het is prachtig om te zien hoe een stel hitsige jongeren naar het eiland worden geduwd voor de ultieme relatieproef. De schandalen zijn enorm genieten en elke week zit je weer aan de buis gekluisterd voor het volgende schandaal. Maar waarom kijken we hier in godsnaam zo graag naar en waarom is Temptation Island kijken zo verslavend?

Psychologisch vermaak

Er zitten een aantal psychologische factoren achter het feit waarom we dit zo graag willen kijken, stelt Thomas Hendriks, hoofdredacteur van de Nederlandse Quest. De eerste is leedvermaak: het is heerlijk voor je eigendunk en zelfvertrouwen om te zien hoe mensen de in fout gaan.

Daarnaast vinden mensen het leuk om erover te praten. Wij mensen horen graag bij een groep, zodat je samen over dezelfde onderwerpen kan praten. Kijkers vinden het leuk om met elkaar erover te roddelen en krijgen zo een gevoel van samenhorigheid.

Dopamine

Maar waarom is het dan verslavend? Hendriks vertelt dat bij het kijken van programma’s als Temptation Island er het stofje dopamine vrij komt in je hersenen op het moment dat jij bevestigd krijgt van dat iemand onbetrouwbaar is, waarvan je dat al had verwacht. Dopamine is verslavend en komt onder andere ook vrij bij cocaïne en seks.

Pure educatie

En een nog beter excuus om deze sensatie van ontrouwe mensen te blijven kijken: het is pure educatie. Wij kijkers kijken er namelijk ook naar om er iets van te leren. Je ziet mensen de fout in gaan en daar leer je van op een manier dat je het zelf wilt voorkomen.

Al met al genoeg redenen om te blijven kijken naar de mannen en vrouwen op dit eiland. Kom maar door met de volgende schandalen: wij zitten klaar voor een leerzaam avondje bankhangen.

Doe hier de test of jouw relatie het zou overleven als jullie zouden deelnemen aan Temptation Island:Quiz: Houdt jouw relatie stand als je mee zou doen aan Temptation Island?

Reageer op artikel:
Wetenschappelijk bewezen: Het kijken naar Temptation Island is verslavend
Sluiten