Terrasjesweer: Zo train je je wilskracht en maak je gezonde keuzes

Dilemma: sporten of wijntjes drinken op het terras? Je wilt een paar kilo'tjes kwijt en deze zomer eindelijk een keer een killerbody hebben, maar je wilt ook je vriendinnen zien en in de zon zitten. Met wijn. En met kaasstengels. Je zwicht. En je vraagt je af waarom je niet sterker bent. Maar wij hebben goed nieuws: je kunt je wilskracht namelijk trainen.

Killerbody vs. wijn en bitterballen

Wilskracht is namelijk net als een spier. Dat stelt Roy Baumeister, hij is hoogleraar psychologie aan de Florida State University, bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schrijver van het boek ‘Wilskracht, de herontdekking van de grootste kracht van de mens’.

De psycholoog is van mening dat je wilskracht kunt trainen. Je kunt er dus beter in worden. Maar, als je net hebt getraint, dan is je wilskracht daarna minder groot. Als de hele dag hebt gefocust op je werk, aardig deed tegen je vervelende baas en niet op Facebook hebt gekeken, dan kan het zomaar zijn dat je ’s avonds chips eet. Of boos wordt op je lover. Om niets.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je wilskracht te vergroten. Zodat als je op dat terrasje zit, je niet én wijn én bitterballen én kaasstengels eet en daarna -omdat je denkt: ik ben nu toch al slecht bezig – ook nog patat en taart als toetje.

Maak nieuwe gewoontes

Als je iedere maandagavond gaat sporten, dan denk je daar op een gegeven moment niet meer over na. Het is dan geen kwestie van ‘zin hebben’, maar van ‘gewoon gaan’. En je vraagt je vriendinnen of jullie morgen kunnen afspreken. Of je haakt later aan op het terras. Als de snacks toch al op zijn en je ook niet in de verleiding komt.

Gun jezelf dat wijntje

Ja, echt. Je mag ‘m opdrinken. En ervan genieten. Want als je er niet van geniet, dan is het ook zonde. Gun jezelf een wijntje, dan heb je daarna namelijk genoeg wilskracht om geen bitterballen te eten, maar iets gezonds te bestellen. Win-win.

Slaap genoeg en eet gezond

Dat klinkt misschien als een cirkelredenatie. Dat gezond eten helpt om gezond eten vol te houden. Maar het werkt zo: je lichaam heeft energie nodig om mentaal sterk te zijn. Als je uitgerust bent en voldoende voedingstoffen binnenkrijgt is het daarom makkelijker om zelfcontrole te hebben.

Spoel je mond met suikerwater

Eh, wat?! Ja, volgens een onderzoek van de universiteit van Georgia kan suikerwater helpen om zelfcontrole te krijgen en te behouden. Het lijkt erop dat zelfcontrole energie vreet. De onderzoekers denken dat glucose ervoor kan zorgen dat je weer weet wat je écht wilt en voelt. Hierdoor krijg je weer nieuwe wilskracht en ga je ervoor. Tja, het klinkt een beetje vreemd, maar het is het proberen waard toch?

LEES OOK: 4 x makkelijke manieren om je dag te beginnen en binnen no time in shape te komen

Reageer op artikel:
Terrasjesweer: Zo train je je wilskracht en maak je gezonde keuzes
Sluiten