Anne-Flore Muller
Anne-Flore Muller Love 30 aug 2018

Ga je telkens terug naar je foute ex? Dit is waarom dat serieus ongezond is

Over je ex heen komen is een van de moeilijkste dingen aller tijden. Ook al kun je met je verstand wel bedenken dat het beter is dat jullie uit elkaar zijn, je gevoel zegt vaak het tegenovergestelde. Ben je weer terug bij je ex? Dan moet je dit artikel echt even lezen.

Want die knipperlichtrelatie van jullie is hartstikke ongezond voor je. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad ‘Family Relations’.

Breken, brak gebroken

Het helen van je gebroken hart heeft tijd nodig. Het is niet niks, om ineens niet meer iedere avond in de armen van je vriend in slaap te kunnen vallen. Om maar te zwijgen over alle leuke dingen die jullie altijd samen delen.

De gevoelens voor je ex blijven vaak langer doorsudderen dan je wilt. Het gevolg? Juist: jullie proberen vaak om toch nog wat van jullie gestrande relatie te maken. Maar daar kun je beter mee ophouden, als je mentale gezondheid je wat waard is.

Ben je weer terug bij je ex?

Om uit te zoeken of het slim is om terug naar je ex te gaan, heeft een team wetenschappers uit Missouri uitgezocht waar de angstgevoelens van mensen in een relatie vandaan komt. Hiervoor moesten de deelnemers laten weten hoe vaak ze hun relatie al uit hadden gemaakt.

Ongeveer een derde van hen gaf aan dat ze een knipperlichtrelatie hadden. En wat bleek? Degene die dit aangaven, bleken meer psychische problemen te hebben. ‘Het patroon van uit elkaar gaan en weer samenkomen met dezelfde partner wordt geassocieerd met verhoogde symptomen van depressie en angst,’ zegt medeauteur van de studie Kale Monk.

Giftige relaties

‘Een relatiebreuk kan perspectief bieden en koppels doen beseffen hoeveel waarde ze hechten aan elkaar. Maar al te vaak geven mensen giftige relaties een nieuwe kans uit gewoonte, gemak of verplichting. Geen enkele van die zaken is veelbelovend is voor de kwaliteit van de herkansing.’

Het is volgens de wetenschapper beter om goed na te denken over waarom jij en je vriend uit elkaar zijn gegaan. Want de kans is groot dat de problemen zich ook tijdens een tweede poging blijven voordoen. ‘Het is oké om een relatie die niet meer te redden valt voorgoed te sluiten, in het belang van je eigen welzijn.’

Lachen als medicijn

We snappen echt wel dat het heel erg moeilijk is om voorgoed een punt achter je relatie te zetten. Maar laat die tranen lekker stromen en plan heel veel leuke dingen met je vriendinnen.

Lachen is het beste medicijn tegen een gebroken hart. En als je besties je niet kunnen opvrolijken, is er altijd nog chocola.

Confessions: ‘Ik liet mijn vriend opereren omdat hij zo verschrikkelijk snurkt’

 

Nieuwsblad.be

Reageer op artikel:
Ga je telkens terug naar je foute ex? Dit is waarom dat serieus ongezond is
Sluiten