Waarom teveel sporten net zo slecht voor je is als niet sporten

De beste conclusie die we misschien maar gewoon moeten trekken is: wat is er tegenwoordig niet slecht voor je? Nu zou teveel sporten namelijk ook ineens weer slecht voor je zijn. Fijn. Wat moeten we dan? Eindelijk een fanatiek renclubje gevonden, moet je weer minder vaak mee. Goed, laten we eerst de feiten eens op een rijtje zetten. Misschien vallen we wel helemaal niet onder de 'teveel sporten' groep?

De studie

Een twaalfjaar durende studie in Denemarken volgde een groep hardlopers iedere dag. De steekproef bestond uit fanatieke hardlopers, middelmatig fanatieke hardlopers en deelnemers die vrijwel nooit tot nooit sporten. Uit de studie kwam naar voren dat de deelnemers die fanatiek sporten en de deelnemers die vrijwel niets delen een even grote kans hadden om te komen te overlijden.

Levensgevaarlijk?

De deelnemers die de laagste kans tot overlijden hadden, waren de hardlopers die minder dan drie keer per week renden van gemiddeld een uur tot 2,5 uur. Deelnemers die echter alweer iets meer renden (gemiddeld 2,5 tot vier uur) hadden 66% meer kans om te komen overlijden. Heftig. Dit zou allemaal komen omdat rennen voor zo’n enorme aanslag zorgt op het lichaam.

‘Voordeel’

Het enige voordeel? Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een keertje géén zin hebt om te gaan rennen door bijvoorbeeld het vieze weer. Echter is het wel vervelend als je echt gek bent op hardlopen. Ga jij er je trainingsschema op aanpassen?

Reageer op artikel:
Waarom teveel sporten net zo slecht voor je is als niet sporten
Sluiten