Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 6 aug 2015

Hoe je de controle terug krijgt als je denkt dat je ‘m totaal kwijt bent

Controle hebben is fijn. Het is fijn als je leven helemaal op de rit is. Als je ontevreden bent over je leven nu, op welk vlak dan ook, dan is dat een punt van onrust. Hierdoor slaap je misschien slecht, of zit je niet lekker in je vel. En de enige die er wat aan kan doen ben jij. Maar hoe krijg je die controle weer terug?

Het overkomt de beste, een tijd waarin je niet tevreden bent over hoe bepaalde dingen gaan. Waarin je het gevoel hebt dat je de controle kwijt raakt. Normaal gesproken regel je alles, fix je alles en heb je alles zo voor elkaar. Met jou gaat het altijd goed. Niemand maakt zich druk om jou. Maar de laatste tijd ben je onrustig, en voel je aan alles dat het nét niet helemaal lekker loopt. Of het nou op werk is, of in je privéleven, of in je liefdesleven. Het is tijd om het roer om te gooien.

Om het gevoel van controle terug te krijgen is één ding heel belangrijk: jij zult initiatief moeten nemen. Of dingen zelf gaan aanpakken, of om hulp vragen. Maar jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die jij maakt. Kom uit de bank, sta op, grijp dat roer, en draai ‘m om.

Benoem de pijnlijke punten

Controle verliezen geeft je een gevoel van onmacht. Ontzettend irritant en vervelend. Het blijft sluimeren in je achterhoofd totdat je het hebt opgelost. What to do? De controle teruggrijpen. En daarin is één ding heel belangrijk: als je afwacht of er een oplossing gaat komen, heb je de kans dat je lang moet wachten.

Schrijf daarom voor jezelf op waar je ontevreden over bent of waar je het gevoel hebt dat je de grip verloren bent. Bedenk vervolgens per punt een battleplan. Zo kun je één voor één de punten aanpakken en oplossen. Steek vooral niet je hoofd in het zand maar benoem het probleem en pak het aan.

Begrijp dat om hulp vragen een optie is

Als jij een onafhankelijke vrouw bent, of iemand die zeer ambitieus is, loop je het risico dat je alles alleen wil doen. Je vindt het namelijk van zwakte getuigen als je iets niet alleen kan. Komt het je bekend voor? Allereerst: onzin. Mensen zijn niet voor niets sociale dieren. We kunnen niet alles alleen doen. Twee weten altijd meer dan één.

Vertel het probleem aan iemand die je vertrouwt of aan iemand waarvan je verwacht dat diegene je kan helpen. En zonder gelijk te zeggen dat je het niet alleen kan (want waarschijnlijk vind je dat het ergste om te doen) kun je ook zeggen wat er aan de hand is, en of diegene mee wil denken. Je kan onmogelijk alles zelf. Gebruik de mensen om je heen. Familie, collega’s, vriendinnen. Ze zijn er écht allemaal voor je. Je hoeft ’t alleen maar te vragen. Ga niet in een hoekje zitten, fix it.

Stel je kwetsbaar op om verder te komen

Brené Brown, die menselijke connecties onderzoekt, heeft een studie gedaan naar geluk in het leven. En het blijkt dat één van de grootste factoren om connectie en verbintenis te vinden, je kwetsbaarheid is. Want als je je kwetsbaar durft op te stellen zul je verbintenis voelen met mensen en mensen met jou. En als ze die verbintenis voelen zullen ze je proberen te helpen om de controle terug te vinden of je helpen waardoor je de controle zelf terug krijgt.

Voorbeeld, je bent bezig met een deadline op je werk. Je voelt dat je het niet gaat redden want je weet de oplossing nog steeds niet. Maar om hulp vragen durf je niet. Bang om niet goed genoeg gevonden te worden, bang om kritiek te krijgen. Je wil het zelf doen. Als je je echter kwetsbaar opstelt, en durft te zeggen: ‘Ik ben goed genoeg maar ik weet het antwoord nu even niet want ik ben niet perfect, kun je me helpen?’, dan zul je zien dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Niemand zegt daar namelijk nee tegen.

En ander voorbeeld is in de liefde, als jij niet tegen je partner durft te zeggen dat je bang bent dat hij je ooit gaat verlaten omdat je denkt dat jij niet genoeg voor hem bent, dan zul je je (on)bewust aan hem vast gaan klampen om te zorgen dat je hem niet verliest met een averechts effect. Stel je kwetsbaar op. Hij zal je gerust stellen en voila, je hebt de controle over je relatie weer terug.

Reageer op artikel:
Hoe je de controle terug krijgt als je denkt dat je ‘m totaal kwijt bent
Sluiten