Demi Rutten
Demi Rutten Love & Seks 10 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

The 5 love languages: is dit de reden dat je relaties elke keer stuklopen?!

Wij mensen houden van liefde en willen geliefd worden. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om een langdurige relatie te hebben. Lopen jouw relaties elke keer na een paar maanden stuk en heb je geen idee waarom? Misschien is het wel omdat je jouw love language niet kent. Wij praten je bij.

Welke van de 5 is jouw love language?

Is jouw love language de reden dat je relaties steeds stuklopen?

Ooit gehoord van de 5 love languages? Nee? Dan is dat misschien de reden waarom jouw relaties steeds stuklopen, hoe hard je ook je best doet. Deze 5 talen van de liefde zeggen namelijk veel over hoe jij en je partner liefde willen ontvangen. Als je dit dus niet van jezelf en je partner weet, is de kans groot dat jullie langs elkaar heen lopen.

The 5 love languages

Maar wat zijn die 5 love languages dan? Dat zijn: lieve woordjes, cadeautjes, samen tijd doorbrengen, aanrakingen en dingen voor elkaar doen. Natuurlijk herkent iedereen zich wel in alle 5 de liefdestalen, maar elk persoon overheerst in zijn behoefde aan 1 van de 5.

Deze theorie is bedacht door Dr. Gary Chapman, relatietherapeut, die er een boek over schreef in 1992 genaamd The 5 Love Languages: The Secret To Love That Lasts. De theorie van Gary is de laatste tijd weer enorm populair geworden, en je love language wordt bijna in een adem genoemd met je sterrenbeeld.

Wil je weten wat jouw love language is? Hieronder staat kort uitgelegd wat elke language betekent.

Lieve woordjes (words of affirmation)

Als dit je love language is, gaat het jou om de woorden die de ander zegt. Voor jou is het belangrijk dat je partner zijn gevoelens verbaal blijft uiten tegen jou en regelmatig ‘ik hou van je’ zegt. Het is voor jou dus belangrijk een partner te hebben die kan praten over zijn gevoelens en jou graag overspoelt met complimentjes en lieve woordjes.

Samen tijd doorbrengen (quality time)

Dit is ook redelijk vanzelfsprekend, maar als dit jouw love language is dan hecht jij veel waarde aan tijd doorbrengen met zijn tweeën. Geen telefoons of andere afleidingen, jij wil de onverdeelde aandacht van je lief en ziet graag dat je partner tijd voor jou vrijmaakt. Zo voel jij je gewaardeerd en speciaal.

Dingen voor elkaar doen (acts of service)

Deze love language is de letterlijke vertaling van ‘daden zeggen meer dan woorden’. Natuurlijk is het fijn als je lover zegt dat hij/zij van je houdt, maar jij ziet dat liever terug in de dingen die je lief voor je doet. Een spontaan ontbijtje op bed of eten voor je koken wanneer jij moe bent van een lange dag werken. Lieve gebaren zijn voor jou super belangrijk in een relatie.

Aanrakingen (physical touch)

Als dit jouw love language is dan heb je het waarschijnlijk zwaar gehad in al die lockdowns. Aanrakingen zijn namelijk jouw manier van liefde geven en ontvangen. Of dat nu een knuffel, kus of meer dan dat is, jij wordt er zwak van in je knieën als je lover je aanraakt. Jij bent graag altijd dicht bij je lief en loopt altijd hand in hand. Stelletjes die elkaar de hele avond niet aanraken op een feestje? Jou niet gezien. Jij hebt die aanrakingen nodig!

Cadeautjes (receiving gifts)

Deze love language wordt vaak gezien als oppervlakking en materialistisch, maar dat is het totaal niet. Het gaat hierbij namelijk niet om het cadeau zelf, maar de gedachte erachter. Van persoonlijke cadeaus met een betekenis maakt jouw hart een sprongetje.

Waar gaat het mis?

Oké, nu weet je dus wat jouw love language is, maar het is net zo belangrijk om die van jouw partner te weten. Je kunt namelijk wel enorm veel lieve woordjes tegen je lover zeggen omdat jij dat zelf fijn vindt, maar als zijn/haar love language quality time is dan komt je lief alsnog iets tekort.

Heb dus dat gesprek met je partner, over hoe hij/zij het liefst jouw liefde wil ontvangen. Wedden dat jouw relaties voortaan veel langer standhouden? 😉

Lees ook: Daddy issues? Dit zegt de band met je vader over je liefdesleven