Omani McDaniels
Omani McDaniels Column 10 mei 2016

The Single Life: Als je gay-dar een error heeft

Het leven van een single meisje is als een wervelwind. Soms is het leuk, soms is het minder en soms is het een regelrechte horrorfilm. Omani is een luidruchtige, altijd lachende, ietwat (prettig) gestoorde eind-twintiger. Wekelijks zal ze jullie een kijkje geven in het leven van een rasechte single girl. Pak de popcorn er maar vast bij. Dit keer alles over haar gay radar.

Als single meisje heb je niet altijd een man in je leven. Tenminste, je hebt niet altijd een heteroseksuele man in je leven. Ik heb namelijk altijd wel een gay boyfriend in mijn omgeving, vaak zelfs meerdere. Want soms is niets zo gezellig als een flamboyante gay aan je zijde te hebben. Volgens mij heb ik ook homo-honing aan me reet, want de homo-bijtjes komen echt van alle kanten. Maar mij hoor je zeker niet klagen. Het is echter wel van belang dat je zeker weet dat ze homo zijn, zo voorkom je situaties waarbij je door de grond wilt zakken.

Het liefst zijn mijn gay boyfriends zo hysterisch mogelijk, want dan kunnen we samen meer geluid maken, dan de omgeving waardeert. Zoals ik al eerder vertelde, heb ik één volume en dat is toevallig heel erg hard. Of misschien zijn andere mensen gewoon te stil. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik ben een keer met Gay Pride op stap geweest als enige ‘meisje’. Ik had een pak aan, een prachtige snor getekend met eyeliner en een harem van homo’s bij me, die allemaal verkleed waren als vrouw. Ik vond het iets minder, toen ik zag dat zij beter op stiletto’s konden lopen dan ik. Met zes luidruchtige, stiletto-dragende meiden bij me en mijn megafoon stembanden, hebben wij meer geluid gemaakt dan een vol voetbalstadion.

Ik zie al helemaal voor me dat we de nieuwe Will en Grace worden

Maar mijn gaydar werkt niet even goed. Soms maak zelfs ik een vergissing. En vergissingen zijn, naar mijn mening, makkelijk te maken, want je weet pas of iemand homo is als hij of zij het zelf aangeeft. Zelfs al ben je heilig ervan overtuigt en loopt diegene de hele dag pirouettes te draaien, mag je er nooit zomaar vanuit gaan dat iemand homo is. Dat heb ik op de harde manier moeten leren. Dat heb ik letterlijk op de harde manier moeten leren. Of misschien kan ik beter zeggen, dat heb ik op de stijve manier moeten leren. Genoeg voor je uitgespeld?

Het is een uur voordat werk begint en ik word gebeld of ik in een ander restaurant voor een avondje wil werken. Zij hebben een tekort aan personeel en dan worden mensen gebeld of zij willen invallen. Ik vind dat wel leuk voor een keertje, dus ga ik die kant op. De avond is druk en ik word achter de bar gezet. Ik ben samen met Mark aan het werk. Mark is ongeveer 1.80 meter, licht getint en oogt eind twintig, maar is nog iets ouder. Mark en ik rocken de bar en hebben het ondertussen verschrikkelijk gezellig. Lachen, gillen, kletsen en ondertussen een volle bar tevreden houden. Mark is pirouettes aan het draaien en ik ben tussen het bier tappen door Beyoncé poses aan het aannemen. Match made in heaven.

Na werk blijven Mark en ik nog wat drinken en het is duidelijk dat we elkaar goed liggen. Mark vraagt of ik een keer wat leuks wil doen en ik zie al helemaal voor me dat we de nieuwe Will en Grace worden. Ik en mijn nieuwe homovriendje. Ik zeg ‘ja’, oftewel ik gil ‘ja’ en we maken gelijk een afspraak.

Ik ga niet spontaan op mensen liggen natuurlijk

We spreken af op een terras om wat te gaan drinken. We praten over van alles, maar niet over onze vorige liefdes. Dat had voor mij een hint kunnen zijn, maar als ik eenmaal op mijn praatstoel zit (niet dat ik ooit van mijn praatstoel af ga) dan kun je maar beter een goede luisteraar zijn, want je krijgt er zelden een woord tussen. Oké, dat is overdreven, maar je moet er in elk geval je best voor doen. Als je geluk hebt, houd ik eventjes mijn mond. Eventjes maar, want mijn getetter is super slim en wijs en dient gehoord te worden. Ik ken echt alle woorden. Net als Trump.

Gelukkig kan Mark mijn onzinnige geklets goed hebben en reageert hij niet vreemd als ik vraag of meisjesdieren onder elkaar ook jaloers doen over elkaars vacht zoals wij dat doen met kleding. Vervolgens praten we een half uur over diva chinchilla’s.

Mark en ik eten wat en hebben het geweldig leuk samen. Als ik op me gemak ben, dan raak ik mensen veel aan tijdens het praten. Ik ga niet spontaan op mensen liggen natuurlijk. Oké ik lieg, ik ga zo vaak spontaan op mensen liggen, maar ik bedoel in dit geval een schouder-leun hier of een arm-duw daar. Ik ben een verhalenvertaler, wij praten nou eenmaal fysiek. En de sfeer met Mark is ontspannen en fijn, dus voel ik me vrij om gewoon Omani te zijn.

Hij kijkt me aan met een blik die totale paniek bij mij veroorzaakt

Mark biedt aan om mij naar huis te brengen en we wandelen vanaf de stad. Eenmaal bij mijn voordeur aangekomen geven we elkaar een knuffel en al mijn alarmbellen beginnen te rinkelen. Dit is geen gewone knuffel, dit is een ik-druk-mijn-stijve-piemel-tegen-je-aan-en-houd-je-te-lang-vast-knuffel. In een wirwar van flashbacks probeer ik terug te halen of hij ooit daadwerkelijk heeft gezegd dat hij homo is. Hij heeft het nooit gezegd. Ik ben er gewoon vanuit gegaan. En nu ben ik fucked.

Hij kijkt me aan met een blik die totale paniek bij mij veroorzaakt. ‘Wil je dat ik mee naar boven ga?’, vraagt hij. Ik wil dramatisch op mijn knieën vallen en ‘NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO’ schreeuwen met mijn vuisten in de lucht, maar doe in de plaats daarvan gewoon super ongemakkelijk. Mijn wil om weg te rennen en van naam en woonplaats te veranderen, is bijna even groot als mijn wil om zijn gevoelens niet te kwetsen. Mannen reageren namelijk niet zo goed als zij voor homo’s worden aangezien als zij dat niet zijn.

Ik kan twee dingen doen: ik kan eerlijk zijn of ik kan een slap excuus verzinnen. Het zal hoe dan ook niet goed aflopen, dus kan ik beter eerlijk zijn. No bullshit, zoals Wim altijd zegt. Ik pak hem bij zijn schouders vast en zeg op mijn allerliefst: ‘Schat, ik was er heilig van overtuigd dat je op mannen viel’. Het werd niet gewaardeerd.

LEES OOK: The Single Life: Wanneer je als single gaat reizen
LEES OOK: The Single Life: Wanneer je als single relatieadvies geeft
LEES OOK: The Single Life: Wanneer nieuwe vrienden meer dan vrienden willen zijn
LEES OOK: The Single Life: Als je als single tussen alle koppeltjes terechtkomt

Reageer op artikel:
The Single Life: Als je gay-dar een error heeft
Sluiten