Omani McDaniels
Omani McDaniels Column 29 nov 2016

The Single Life: Waarom liegen mannen zoveel?

Het leven van een single meisje is als een wervelwind. Soms is het leuk, soms is het minder en soms is het een regelrechte horrorfilm. Omani is een luidruchtige, altijd lachende, ietwat (prettig) gestoorde eind-twintiger. Wekelijks zal ze jullie een kijkje geven in het leven van een rasechte single girl. Pak de popcorn er maar vast bij.

Ik heb wel eens gevraagd hoe het zou zijn om in een wereld te leven waarbij iedereen alles zegt wat in hen opkomt, zonder zich druk te maken om de repercussies. Ik ben toen door mijn broer erop gewezen dat ik dat al doe. Maar ik zou het zo fijn vinden als de rest van de wereld met mij meedeed.

Ik heb namelijk gemerkt dat verschrikkelijk veel mannen op deze aardbol liegen. Het is ook makkelijker dan eerlijk zijn. Dan hoeven ze namelijk niet te dealen met de boze reactie van degene tegen wie ze liegen. Tenminste, tot het moment dat diegene erachter komt en het tijd is om te verstoppen.

Ik heb heel veel te maken gehad met liegende mannen. Deze mannen lijden aan ‘Good guy syndrome’. Dit is een syndroom dat ik een aantal jaar geleden heb bedacht. Het is een fenomeen waarbij mannen er niet tegen kunnen dat ze als klootzak worden gezien, terwijl ze zich wel als klootzak willen blijven gedragen en daarom liegen om de illusie van aardige dude in stand te houden.

Voor je het weet valt zijn hele leugen ineen

Dat liegen is ook zo onzinnig. We vinden ze nog vele malen kutter als we erachter komen dat ze gelogen hebben. Hoe dan ook houd je in je achterhoofd dat er een grote kans bestaat dat hij uit z’n nek lult. Want als eenmaal het vertrouwen is geschaad, dan is het vertrouwen nooit terug te brengen naar de volle honderd procent.

Je merkt ook aan jezelf dat je detective vragen gaat stellen om zijn verhaal te testen. Ze lijken onschuldig, maar jij weet heel goed wat je aan het doen bent. Je probeert hem in een hoekje te drijven. Want vaak zijn de leugens niet heel goed bedacht en kun je hem betrappen op een gedeelte van zijn verhaal dat niet klopt. Voor je het weet valt zijn hele leugen ineen.

Maar zelfs dan zullen velen niet toegeven. Ontkennen tot het bittere einde, ondanks dat zij weten dat jij weet dat zij liegen. Het is tijdrovend, onzinnig en hoogst irritant, maar is bij sommige mannen onvermijdelijk. Vele zullen er nooit mee ophouden.

Oh nee, en al mijn naaktfoto’s dan? Gelukkig zie je niet alles

Ik word altijd heel kwaad om liegende mannen, omdat ik van mening ben dat het meer schade aanricht dan in eerste instantie lijkt. Wij hebben vrouwelijk instinct. Wij voelen soms aan dat iets waar is, zonder te we weten waarom. En het is heel belangrijk dat je daar als vrouw op kunt vertrouwen. Zo weet je gevaarlijke situaties te vermijden.

Maar wat als je te maken hebt met een man die tegen je blijft liegen en liever ontkent dan toegeeft. Feitelijk wil die man liever dat jij twijfelt aan je eigen instinct dan dat hij toegeeft dat hij liegt. Sommige vrouwen kiezen er dan voor om de leugen te geloven in plaats van hun instinct. En dat kan natuurlijk niet.

Ik ben een tijdje met een man aan het daten, die buiten Amsterdam woont. Hij maakt muziek, we hebben super leuk samen, de seks is top en we genieten van elkaars gezelschap. Ondanks dat we ‘het gesprek’ nog niet hebben gehad, weten we dat dit meer dan scharrelen is.

Ik heb zeer aanwezige daddy issues

We praten over alles en hij neemt mij in vertrouwen over dingen die zijn beste vrienden niet eens weten. Hij vertelt ook dat hij een lange periode moeite had op werk, omdat hij ervan werd beschuldigd met de vrouw van een collega naar bed te zijn geweest. Hij vertelt dat hij het daar heel moeilijk mee had, omdat hij zoiets nooit zou doen.

Ik merk dat ik een beetje smelt van de kwetsbare kant die hij aan mij laat zien. Dat is namelijk mijn grote valkuil. Ik val voor mannen die hard van buiten zijn, maar zacht van binnen (ik heb zeer aanwezige daddy issues). Toch lijkt alles aan deze man lijkt leuk te zijn. Nadruk op lijkt.

Als we een tijdje later samen op de verjaardag van een vriendin van mij zijn vertelt hij mij dat hij de avond ervoor zijn telefoon is kwijtgeraakt. Hij vraagt of hij die van mij mag gebruiken en loopt ermee weg. Als hij een half uur later nog niet terug is, besluit ik naar hem op zoek te gaan.

Deze domme jongen is zich vergeten uit te loggen

Hij staat bij zijn auto te bellen en doorzoekt tegelijk de kofferbak. Ik hoor aan zijn stem dat hij tegen een vrouw praat. Mannen hebben haast altijd een speciale stem die zij gebruiken als zij tegen het andere geslacht praten. Ik glimlach naar hem en loop weer terug naar het feestje.

De volgende dag nemen wij afscheid en rijdt hij terug naar huis. De rest van de dag zit ik in een verliefde roes. Tot het moment dat ik het internet open op mijn telefoon. Hij heeft met mijn telefoon een Facebook post gemaakt dat hij zijn telefoon kwijt is en dat hij alleen via Facebook bereikbaar is.

Deze domme jongen is zich vergeten uit te loggen en heeft zijn inbox-pagina open laten staan. Nou moeten jullie van mij weten dat ik niet snel de privacy van een man schend. Ik zal nooit door zijn spullen rommelen, als hij niet thuis is en ik zal nooit zijn berichtjes lezen als hij zijn telefoon aan mij geeft.

Dan besef ik mij dat ik het telefoonnummer van deze vrouw in mijn telefoon heb

Maar deze imbeciel heeft zijn inbox-pagina open laten staan, wat inhoudt dat ik één zin van alle laatst ontvangen berichtjes kan zien. En laat het nou toevallig zo zijn dat het laatste berichtje van de vrouw van zijn collega is, waar hij zogenaamd niet mee vreemdging. Die zin leest: ‘Oh nee, en al mijn naaktfoto’s dan? Gelukkig zie je niet alles’.

Het is voor mij niet meer dan logisch dat dit een reactie is op het bericht dat hij zijn telefoon kwijt is. Ik wil hem boos opbellen, maar die klootviool is zijn telefoon natuurlijk kwijt. Dan besef ik mij dat ik het telefoonnummer van deze vrouw in mijn telefoon heb. Mijn instinct zegt namelijk dat zij degene was met wie hij zo lang aan het bellen was de avond ervoor. Boos en vol adrenaline, bel ik naar het nummer. Hij neemt op.

Woedend dat hij degene is die opneemt, eis ik een verklaring. Maar hij ontkent alles. Dat ze gewoon goede vrienden zijn. Hij zegt dat het om grappige, naakte internet foto’s ging die zij hem had verstuurd. Hij heeft zich snel uitgelogd en weet dat ik nooit het gesprek heb geopend, want ondanks dat hij blijkbaar een liegende klootzak is, vind ik dat een inbreuk op privacy en ga ik mezelf niet verlagen tot zijn niveau.

Op al mijn beschuldigingen reageert hij met vragen als: ‘Waarom zou ik dat doen?’ en ‘Wat heeft het voor nut voor mij om te liegen?’ gevolgd door onzinnige opmerkingen als: ‘Ik ben niet bang voor je, ik heb geen reden om te liegen’.

Nee, je had misschien geen reden om te liegen. Maar dat hield je toch echt niet tegen.

Reageer op artikel:
The Single Life: Waarom liegen mannen zoveel?
Sluiten