Janne Vogel
Janne Vogel Life 17 mrt 2020

Thuiswerken: tips om thuis zo productief en succesvol mogelijk aan de slag te gaan

Het ziet ernaar uit dat we de komende weken sowieso thuiswerken. De lucky ones die een baan hebben die thuis (deels) uitgevoerd kan worden, in ieder geval. Thuiswerken klinkt misschien simpel, maar het is nog best een kunst. Je bent niet omringd door kletsende collega’s, maar moet jezelf nog wel zien te motiveren. Gebruik de volgende tips voor een zo succesvol mogelijke thuiswerkdag.

Thuiswerken: tips voor een productieve dag

Je kan waarschijnlijk iets later opstaan, je kunt vanaf de bank werken en je hoeft je in principe niet eens aan te kleden… Werken vanuit huis klinkt lekker en relaxed, maar er moet wel wat gedaan worden, natuurlijk. Neem daarom de volgende tips mee, als je alles uit je werkdag wilt (lees: moet) halen.

1. Begin vroeg

Als je normaal gesproken op kantoor werkt, heb je de kans om wakker te worden in de auto, de trein of op de fiets. Je springt meteen onder de douche, drinkt een cappuccino en je moet door. Als je thuiswerkt is dat hele opstartproces soms nog niet zo makkelijk.

Zorg dat je je wekker op tijd zet, zodat je wat speling hebt. En, heel belangrijk, begin direct met een taak op je to do lijst. ’s Ochtends vroeg al iets gedaan krijgen, kan de sleutel zijn tot verdere progressie gedurende de dag. Iets met een goed begin is het halve werk.

2. Doe alsof je naar kantoor gaat

Voor sommigen werkt dit top: doe alles wat je normaal ook doet voor je naar kantoor gaat. Doe mooie kleren aan, zet je wekker rond hetzelfde tijdstip, maak koffie. Dit alles kan ervoor zorgen dat je gemotiveerder bent dan wanneer je om vijf voor negen je nest uitrolt. En in pyjama voor je laptop gaat zitten.

3. Maak een realistische to do lijst

Het liefst al een beetje van tevoren. Schrijf op wat je moet doen, wanneer je het gaat doen en hoe. Heel belangrijk: blijf realistisch. Het is chiller om aan het eind van de dag vrijwel alles af te kunnen vinken, dan dat je het gevoel hebt dat het allemaal niet is gelukt. Omdat je een ellenlange takenlijst hebt opgesteld met dingen waar je vandaag niet eens naar hebt kunnen kijken. Probeer hier een goede balans in te vinden voor jezelf.

4. Kies één werkruimte

Een van de meeste belangrijke tips: kies een plek of ruimte in je huis uit, waar je op jouw thuiswerk dag gaat werken. Je laptop van je bed naar de bank en van de bank naar je keukentafel slepen, is meestal niet heel productief. Je eindigt je dag geheid met rugpijn en een lijst vol onvoldane taken.

5. Houd contact met je collega’s

Op de korte termijn kan thuiswerken je juist op je werk laten focussen, maar op de lange termijn voel je je soms geen onderdeel meer van het grote geheel. Chatten met je collega’s en zo af en toe een skype-meeting geven je dit gevoel (en de motivatie) terug. Je moet er soms even aan worden herinnerd dat jouw werk wel degelijk nodig is.

6. Las duidelijke pauzes voor jezelf in

Je hebt soms misschien het gevoel dat je al zodanig afgeleid bent gedurende de dag, dat je een pauze beter kunt skippen. Maar niets is minder waar. Korte pauzes zijn nodig. En dan hebben we het niet per se over een stukje Netflix of een vlog kijken (jammer he), maar over even weg zijn van je bureau. Een stukje buiten lopen, bijvoorbeeld. Of een theetje maken.

7. Kies elke dag een definitieve tijd waarop je gaat afronden

Thuiswerken lijkt misschien te zorgen voor een betere werk-privé balans, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Je kunt soms zo opgeslokt worden door je werkzaamheden thuis, dat je de tijd helemaal vergeet. Spreek daarom van tevoren met jezelf af wanneer je stopt en zet indien nodig zelfs een wekker. Je hoeft niet per se te stoppen rond die tijd, maar het is een fijne reminder. De werkdag is technisch gezien over, dus je kunt gaan afronden!

Lees ook: