Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 9 juli 2017

Waarom het niet erg is dat het tijd kost om over iemand heen te komen

Het is nu al maanden geleden dat jouw relatie op de klippen liep en de hele wereld schijnt zichzelf er al lang en breed overheen gezet te hebben. Behalve jij, want jij staat elke dag nog op met een loom gevoel, terwijl jij jezelf afvraagt wanneer jij je ook weer beter en gelukkig gaat voelen. Je verkeert nog midden in het rouwproces, maar dat is oké. Het is namelijk niet erg dat het jou tijd kost om over iemand heen te komen.

Soms droom je er nog over en op plekken waar jullie altijd samen kwamen kijk jij schuchter in het rond, omdat je bang bent dat hij ineens opduikt. Een leven zonder hem valt je zwaar, dit terwijl iedereen al verder is gegaan. Het voelt alsof jij dat ook had moeten doen en dat je bij niemand meer terecht kant, omdat je ze niet nogmaals wilt vermoeien met jouw klaagzang. Maar dat jij nog bezig bent met verwerken is helemaal niets slechts. Sterker nog: het is gezond en volkomen menselijk.

Een klap in je gezicht

Praatten jullie vaker met een verheven stem dan met een zachte en hadden jullie om de haverklap ruzie? Dan kan jouw brein de rust van een break-up soms niet plaatsen. Tijdens de periode voorafgaand aan jullie break-up, wordt jouw brein constant gestimuleerd en activeert.

Vervalt dit, dan kan dit soms voelen als een fantastische opluchting dat gepaard gaat met een klap in jouw gezicht. En een gemis. Want zowel jij als jouw brein missen een persoon.

Tijd verandert niets

Ongeacht dat tijd jouw gevoel doet slijten, verandert het niets aan wat er gebeurd is. Jij kan waarschijnlijk na al die tijd prima zien waarom jullie niet meer bij elkaar zijn, en dat zou je misschien ook voor geen goud meer willen, maar het feit dat hij jou pijn heeft gedaan zal jou altijd blijven achtervolgen.

Zelfs als jij jaren later hem weer eens tegenkomt, kunnen er gevoelens van haat, verdriet en onmacht in jouw opkomen. Tijd heelt alle wonden, maar het kan wel littekens achterlaten. Je kan het een beetje vergelijken met het opnieuw kijken van een zielige film: hoewel je precies weet wanneer Jack bevroren de oceaan inglijdt en overlijdt, het blijft een emotioneel tranentrekkermoment, waarbij je het soms alsnog niet droog kan houden.

Je geeft om hem

Afgezien van de relatie waar jij afstand van moet nemen, neem jij hiermee ook afstand van een persoon waar je ongelooflijk veel van hebt gehouden en om hebt gegeven. En dat gevoel blijft. Het is oké dat je om jouw ex blijft geven. Het beëindigen van jouw relatie voelt wellicht als het einde en de dood van jullie intieme band die jullie door de jaren heen hebben opgebouwd.

Jouw ex was er vroeger voor altijd voor je en dat is hij nu niet meer. Daarom is het niet gek dat je nog aan hem denkt in tijden waarbij je hem normaal naast je had staan.

Jouw herinneringen veranderen

Op een of andere gekke manier, veranderen jouw herinneringen door de jaren heen. Jouw brein filtert alle slechte en pijnlijke herinneringen weg en houdt zo alleen de positieve en leuke momenten vast. En dit zijn nu juist de momenten die je mist: de fijne momenten samen waarbij je super gelukkig was.

Maar dit is schijn. Natuurlijk kan jij terugdenken aan het vele lachen dat jullie samen deden, dezelfde meningen die jullie deelden en de filmpjes die jullie, liggend tegen elkaar, keken. Maar herinner je ook de pijn en wantrouw. De momenten dat hij jou liet zitten en de momenten waarom jij je kapot ergerde aan zijn gewoontes.

Laat jouw brein niet de overhand nemen en overhaast geen gevoelens. Het zijn jouw gevoelens en herinneringen die jouw zowel pijn als vreugde met zich meebrengen. En daar mag jij best wat langer overdoen om dit te verwerken.

Dit wil je misschien ook lezen: Dit is waarom je nog steeds over je ex droomt

Reageer op artikel:
Waarom het niet erg is dat het tijd kost om over iemand heen te komen
Sluiten