Experts leggen uit: waarom vliegt de tijd als je het leuk hebt?

Time flies when you are having fun. We kennen het gezegde allemaal, en weten ook dat het echt klopt. Bijna eng. In sommige situaties voelt het alsof de tijd stil staat, en andere keren voelt het alsof de tijd vliegt. Hoe kan dit toch? Wij zochten het voor je uit met behulp van experts.

Als je het leuk hebt voelt een uur af en toe als vijftien minuten. Zó zit het.

Vliegt de tijd écht als je het leuk hebt?

Het concept van hoe wij tijd aanvoelen – vooral in relatie met de dingen die we denken, voelen en zien – is heel erg interessant. Experts hebben uitgezocht waarom de tijd anders verloopt, afhangend van de situatie waarin we ons bevinden. Volgens de wetenschappers van de University of California hangt dit samen met bepaalde neuronen in je hersens.

Bij sommige activiteiten worden de neuronen vermoeid waardoor de tijd langzamer lijkt te gaan. Dat gebeurt allemaal in het ”supramarginal gyrus’ deel  van je hersenen – waar ook je spraak en aanraking worden geregeld. Dit deel wordt vermoeid als het wordt blootgesteld aan een stimulus dat herhaaldelijk wordt aangeboden. Tegelijkertijd werken de neuronen in de andere delen van de hersenen wel normaal en raakt de perceptie van tijd verward.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek werd volop getest. Achttien personen (zowel mannen als vrouwen) ondergingen een hersenscan, terwijl ze opdrachten moesten uitvoeren op een computer. Ze kregen voor een onbepaalde tijd een grijze cirkel te zien, en moesten vervolgens dertig verschillende stappen uitvoeren terwijl ze bepaalde stimuli kregen te zien. Daarna moesten ze aangeven hoelang ze deze stimuli gezien hadden.

Diegene die voor een lange tijd naar de grijze cirkel hebben gekeken, onderschatten de tijd waarin ze de tweede stimuli hadden gezien. Daarnaast overschatten de testpersonen die de grijze cirkel voor een kortere tijd hadden gezien, de tijd weer waarin ze de stimuli te zien kregen.

Dus afhangend van hoe lang of hoe kort de grijze cirkel (aka of de personen vonden het saai, of ze vonden het juist leuk) werd getoond, voelden de testpersonen of de tijd vloog of juist stilstond. De uitspraak time flies when you are having fun klopt dus echt.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Experts leggen uit: waarom vliegt de tijd als je het leuk hebt?
Sluiten