Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 2 nov 2015
Leestijd: 4 minuten

Tikkeltje jaloers? Dit is hoe je van dat nare gevoel af komt

Steeds word je terug gesleurd naar dat tafeltje in het café. Het tafeltje waar je ze zag praten. Hem en een vrouw. Praten, lachen, plagen. Ze zaten naar elkaar toegebogen, hun armen in een open houding, hun benen in elkaars richting geplaatst. Je voelt een jaloerse steek, ook al weet je in je hoofd wel dat er niets aan de hand is. Maar hoe schakel je die gevoelens uit?
Alles wat je lover tegen haar zei was grappig en alles wat zij antwoordde fascinerend. Ze gooiden bierviltjes. Lachten om dingen die verder niemand leek op te merken. Raakten elkaar aan, onopvallend, maar opvallend vaak.

Jij zag het. Je voelt het in je maag. Je wordt misselijk. Jullie waren ook zo. Toen gooide hij plagerig chips in je decolleté. Jullie stoeiden en kletsten uren. Gaat het nu langzaam voorbij tussen jullie? Is zij, zíj, een plekje in zijn hart aan het veroveren?

Hij zegt dat het allemaal niets voor stelt. Dat ze een gewoon een vriendin is, een collega eigenlijk. Maar jij ziet telkens weer voor je hoe ze daar zaten aan dat tafeltje. Je krijgt het niet uit je hoofd. Al weet je dat je hem moet geloven. Jullie houden van elkaar. Hij staat altijd als een kwispelende puppy te wachten als je thuis komt na een etentje, hij geeft je complimentjes – ook als je net wakker wordt – en hij maakt tijd voor je. Misschien moet je gewoon niet zo jaloers zijn. Maar hoe?

Geloof hem als hij zegt dat hij niets voor haar voelt

Je moet het hem natuurlijk eerst vragen. Tuurlijk, je bent bang dat hij ‘ja’ zal zeggen als je vraagt: ‘vind je haar leuk?’. Of je bent bang dat je zeurt en jaloers overkomt. Maar, tja, je bent nou eenmaal jaloers. Als je geen echte redenen hebt om te twijfelen aan zijn antwoord – pikante appjes, strings die je nog nooit eerder hebt gezien, tussen zijn spullen – geloof hem dan.

Gun hem zijn vrijheid

En hij zal jou jouw vrijheid gunnen. Een relatie betekent niet dat je je aan hem vastklampt (oké, stiekem wil je hem natuurlijk nooit meer loslaten). Een relatie betekent wel dat je elkaar vertrouwt. Jullie zijn geen bezit van elkaar. Als je hem verbiedt met andere vrouwen te praten, dan gun je hem niet zijn vrijheid. Sterker nog, je beperkt zijn vrijheid. En dat kan nooit goed gaan.

Vertel dat het je een naar gevoel geeft om hen zo samen te zien

En dat je dacht dat ze met elkaar aan het flirten waren. Ook al wil je hem niets verbieden, het is altijd goed om erover te praten. Je geeft hem dan de kans zijn kant van het verhaal te vertellen. En des te eerder kun je het hele voorval uit je hoofd zetten.

Werk aan je zelfvertrouwen

Misschien wel de belangrijkste tip als je last hebt van irrationele jaloezie. Je voelt je zo ellendig, omdat je onzeker bent. Ben je nog wel leuk genoeg? Ben je niet saai geworden? Is hij verveeld in bed? Vindt hij je nog wel aantrekkelijk? Stop. Stop met zo te denken en met aan jezelf te twijfelen. Meteen.

Kijk met andere ogen

Je zag alleen hoe gezellig ze het samen hadden, maar niet hoe vaak hij op zijn telefoon keek, op zoek naar een uitweg. Je zag alleen hoe knap haar gezicht was, maar niet hoe pluizig haar haar zat. En dat haar oversized trui totaal niet uitdagend genoemd kon worden.

Denk niet meteen dat er een ramp gaat gebeuren

Bij de onschuldigste dingen denk jij al dat hij met haar het bed gaat induiken en jou zal verlaten. Waarom denk je dat eigenlijk? Probeer daar bewijzen voor te verzamelen. Juist, die kun je waarschijnlijk niet vinden.

Weet: jaloezie is normaal

Dat is wel een geruststelling. Iedereen voelt zich wel eens jaloers. Je geeft namelijk om hem, je wilt je lover niet kwijt. Pas alleen op dat het je relatie niet verpest. Als je zelfverzekerd bent en je weet dat je relatie goed is, dan is er geen reden toch?

Dit is wat vrouwen écht willen in een relatie

Klik op de foto en lees de 11 dingen die ons hart laten smelten.

Reageer op artikel:
Tikkeltje jaloers? Dit is hoe je van dat nare gevoel af komt
Sluiten