Redactie
Redactie Body & Mind 19 nov 2018

Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je

We doen het allemaal; tikken met je benen. Het 'zenuwachtig' wiebelen van je benen of voeten kan nog wel eens voor irritatie zorgen bij een ander. Maar, het blijkt juist dat heel erg goed voor je is.

Je kent het vast wel, je zit ergens waar het stil is en dan hoor je heel snel getik op de vloer. Iemand is razendsnel met zijn of haar benen aan het wiebelen. Irritaaaant. Tikken met je benen, hoogst waarschijnlijk doe je het zelf ook wel eens. Maak je er vooral niet druk want het is hartstikke gezond voor je.

We zijn namelijk een zittende generatie, ook wel de achterbank generatie genoemd. We doen veel met de auto, zitten veel op onze kont en bewegen te weinig. Denk maar na, of je zit de hele dag in college op een stoel, of op je werk en als je daarna thuiskomt is de bank een heerlijke optie met Netflix aan. Dat stilzitten is niet heel goed voor ons. Maar, als je tikt met je benen, beweeg je wél en dat is juist goed voor je.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Missouri blijkt dat het tikken met je benen kan voorkomen dat je aderaandoeningen krijgt.

Tikken met je benen: Het onderzoek

De onderzoekers vergeleken de vaatfuncties in de benen van 11 jonge mannen en vrouwen, voor én na drie uur zitten. Deelnemers werd gevraagd om telkens één minuut te tikken met hun been, en het daarna vier minuten te laten rusten. Dit herhaalden ze continu, terwijl het andere been de hele tijd stil bleef.

Na 3 uur werd bij beide benen de bloedtoevoer van de slagader in de knieholte gemeten. En wat bleek? In het been dat bewogen had was een toename in bloedstroom te zien, terwijl in het been dat niet bewogen had een lage bloedstroom te zien was. Het tikken van je been terwijl je zit is voldoende om aderaandoeningen (zoals ontstekingen) te voorkomen.

Blijf bewegen

Tikken met je benen irritant? Soms wel. Maar het is wél goed voor je. De onderzoekers van de Universiteit van Missouri merken echter wel op dat het tikken met je benen geen vervanging is voor wandelen of sporten. Heb je een kantoorbaan, dan kan je zittend werken het beste afwisselen met staand werken. Zit je in een situatie waarin dat niet kan, dan is tikken met je been een goed alternatief.

Reageer op artikel:
Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je
Sluiten