Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Love & Seks 18 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Als je deze dingen doet in je relatie leert je lover om over gevoelens te praten

De één heeft zijn of haar hart op de tong liggen terwijl de ander een geboren binnenvetter is. Is jouw lover iemand die niet snel over zijn of haar gevoelens praat? Dat kan af en toe knap lastig zijn binnen een relatie.

Het liefst wil je natuurlijk altijd weten wat er in het hoofd van je geliefde afspeelt. Want je wilt weten hoe het met je lover gaat én wat hij nou echt vindt van bepaalde situaties.

Tips zodat je lover meer over zijn of haar gevoelens gaat praten

Niet iedereen voelt zich comfortabel om te spreken over zijn of haar gevoelens. Als je jouw lover dit ook heeft is het vooral belangrijk om het op de juiste manier aan te pakken. Want dwingen en drammen is het laatste wat iemand doet besluiten om open kaart te spelen.

Volgens Dr. Gary Brown, een bekende koppels therapeut in Los Angeles zijn er een aantal tips om meer openheid te creëren in je relatie. Lees je mee?

Tip 1: Wees zélf open in de relatie

Ja, vaak beginnen goede en open conversaties bij jezelf. Op het moment dat je zelf open bent over je gevoelens is de kans groter dat je partner dat ook zal zijn. Dan creëer je namelijk een ‘veilige haven’ voor hem of haar. Vind jij iets niet fijn in de relatie? Spreek het uit. Grote kans dat in de loop van de tijd jouw lover het ook gaat doen.

Tip 2: Probeer niet te oordelen

Misschien is jouw lover gesloten omdat hij bang is voor jouw reactie. Hij is bijvoorbeeld soms zo afstandelijk omdat hij bang is om gekwetst te worden. Misschien denk jij direct: ach, stel je niet aan. Maar dat is niet de manier. Probeer altijd zonder oordelen in de relatie te staan.

Tip 3: Wees duidelijk wat jij nodig hebt

Het is nou eenmaal zo dat (met name mannen) over gevoelens spreken niet altijd nodig vinden. Maar als jij dat wel vindt is het belangrijk dat je dat aangeeft. Zijn er bepaalde onderwerpen waar jij graag open en eerlijk over wilt spreken? Geef dat dan héél duidelijk aan. Je lover is namelijk geen helderziende (zover wij weten dan natuurlijk).

Tip 4: Laat merken dat je écht luistert in de relatie

Volgens Dr. Gary Brown is er een handige manier waarop je laat merken dat je echt luistert. Dit doe je door echt te luisteren en ook in te haken op hetgeen wat ze zeggen. Ga niet in discussie over zijn of haar gevoelens want gevoelens héb je nou eenmaal. Laat blijken dat wat de gevoelens van je lover ook mogen zijn dat je die accepteert en dat die gevoelens er echt mogen zijn.

Meer over relaties:

Elitedaily.com

Reageer op artikel:
Als je deze dingen doet in je relatie leert je lover om over gevoelens te praten
Sluiten