Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 10 dec 2019

Wil je duurzamer leven? 5 makkelijke tips voor een milieuvriendelijke garderobe

We kunnen niet meer om het woord duurzaamheid heen. En dat is maar goed ook. Ben jij nog een beetje en leek in het vak maar wil je wel heel graag je steentje bijdragen? Dan zit je in het juiste artikel. Wij vertellen je de vijf simpele tips voor het begin van een milieuvriendelijke garderobe.

Veel meiden houden van winkelen. Slecht is dat ook niet perse, als je het maar bewust doet. Vergeet dus de impulsieve aankopen en ga kijken naar wat je écht nodig hebt en wat bijdraagt aan jouw ‘nieuwe’ milieuvriendelijke garderobe.

5 simpele tips voor een milieuvriendelijke garderobe

Eigenlijk is het creëren van een (meer) milieuvriendelijke garderobe makkelijker dan je denkt. Het zijn vaak de kleine veranderingen in je gedrag die écht verschil maken. Wedden dat je na het lezen van deze tips nooit meer roekeloos gaat shoppen? Dit helpt de wereld én jouw karma:

1. Wees net zo kieskeurig als in de liefde

Klaar voor een beetje wiskunde? Een kledingstuk dat 5 keer wordt gedragen en 35 dagen wordt bewaard produceert 4000% meer koolstof per item per jaar dan een kledingstuk dat 50 keer wordt gedragen én een jaar wordt bewaard. Oftewel: koop kledingstukken waar je écht verliefd op bent en waarvan je weet dat je het veel en lang zult dragen. Dit kan je doen door te investeren in tijdloze items én te kiezen voor kwaliteit.

2. Stop met onnodig wasjes draaien

We weten het, niets is lekkerder dan de geur van schone was. Maar echt goed voor het milieu is het natuurlijk niet. Was dus alleen je kleding als het écht nodig is. Je kent de tip: ruik even aan je kleding. Heb je het slechts een paar uur gedragen? Hang het dan even uit. Beter voor het milieu, je kleding blijft langer mooi (zie tip 1) én je hoeft minder geld uit te geven aan wasmiddel.

3. Geef je kleding áltijd een tweede leven

Misschien denk je van sommige kledingstukken dat ze maar op één plek thuis horen: de prullenbak. Maar niets is minder waar. Het blijkt namelijk dat maar liefst 95% van gedragen kleding nog een volgende leven kunnen krijgen. En dan te bedenken dat maar liefst 15% van die kleding ook écht een volgend leven krijgt. Herkenbaar? Kleine moeite om daar verandering in te brengen en te starten met een milieuvriendelijke garderobe.

4. Shop tweedehandskleding

Dit is natuurlijk een bekende tip. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om leuke tweedehandskleding te kopen. Zo zijn er veel leuke boutiques en zijn er ook veel online shops. Ook perfect voor het shoppen van een tweedehands designerbag. Tweedehandskleding shoppen was nog nooit zo hip als dat het tegenwoordig is. Bovendien heb jij de meest unieke items voor een prikkie.

5. Toch shoppen voor je milieuvriendelijke garderobe? Neem je eigen tas mee

Gelukkig zijn er al een hele hoop winkels waar je moet betalen om een plastic tas te krijgen. Desondanks laten we ons (helaas) niet afschrikken door die paar cent die we moeten betalen voor een tasje. Zorg er daarom voor dat je altijd een eigen tas bij je hebt. Want je geshopte kleding ook nog eens in plastic tas stoppen kan echt niet meer.

Misschien vind je dit ook interessant :

Reageer op artikel:
Wil je duurzamer leven? 5 makkelijke tips voor een milieuvriendelijke garderobe
Sluiten