Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Nieuws 20 mrt 2018

Nog geen idee wat je gaat stemmen morgen? Deze tips helpen je op weg

Morgen mogen we allemaal weer naar de stembus. Hoera, want ja wij hebben het geluk dat we onze stem mogen laten horen.

Maar heb jij nog geen idee op welke partij je gaat stemmen morgen? Maak je geen zorgen want met deze tips kom jij er zeker weten uit.

Bedenk als eerst voor jezelf welke dingen jij belangrijk vindt

De Stemwijzer kan je hierbij op weg helpen. Woon je in de binnenstad en heb je een auto? Dan is parkeren waarschijnlijk een belangrijk punt voor jou. Lukt het je maar niet om een betaalbare woning te vinden en vind je dat de politiek daar wat aan moet doen, dan is dit iets om op te letten.

Na dertig vragen kun jij de vragen aanvinken die voor jou het belangrijkste zijn. Maak daar ook gebruik van, want de Stemwijzer houdt daar rekening mee in de resultaten.

Kijk daarna wat beter naar de standpunten van de partijen

Uit de Stemwijzer zijn waarschijnlijk een paar opties gekomen. Google dan eens naar die partijen in combinatie met de naam van jouw stad. Bijvoorbeeld D66 + Amsterdam. Op de websites van de partijen staat een duidelijk overzicht van de standpunten. Vaak onder het kopje standpunten. Easy as that.

Waarschijnlijk is er niet één partij die precies vindt wat jij ook vindt. Daarom is het goed om te kijken naar de standpunten die voor jou het allerbelangrijkst zijn.

Ga in ieder geval stemmen

De gemeenteraadsverkiezingen lijken minder belangrijk te zijn dan de Tweede Kamerverkiezingen maar voor jou als individu kunnen ze wel degelijk belangrijk zijn. Juist omdat de verkiezingen gaan over dingen bij jou in de buurt. Wil je dat er wat gedaan wordt aan de zooi afval in de buurt? Laat je stem dan horen.

De gemeente heeft veel meer invloed gekregen en heeft een gevulde portemonnee (mede dankzij jouw belastingen). Als je wilt dat jouw belastingcenten goed worden besteed, stem dan ook want nú heb je er invloed op.

De gemeente heeft onder andere invloed op hoe groen jouw stad is, waar en wat voor type woningen er worden gebouwd en de werkgelegenheid. Dus net afgestudeerd en zoekende naar een huurwoning? Stem. Dan. Morgen.

Reageer op artikel:
Nog geen idee wat je gaat stemmen morgen? Deze tips helpen je op weg
Sluiten