Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 15 okt 2019

Met deze 7 simpele tips wordt studeren makkelijker dan ooit

Je tentamenweek ligt in het verschiet en je hebt al stress als je denkt aan hoeveel je moet studeren. Ondanks dat het een struggle voor iedereen blijft is het iets wat móet gebeuren. Want we willen allemaal niets liever dan snel klaar zijn.

Maar wat is de beste manier? Een planning maken? Studeren met studiegenoten of is het ouderwetse doorhalen het beste recept? Volgens onderzoek zijn er een paar dingen die écht werken.

Simpele tips die je helpen bij studeren

Volgens onderzoek zijn er een paar trucs die jou door je studietijd gaan helpen. Wie weet scoor nu alleen nog maar hoge punten? Studeren kun je leren met deze tips:

1. Ouderwetse tip: studeer vanaf papier

Een hele simpele tip maar wel één die volgens dit onderzoek echt werkt. Zo blijkt dat 90% van de deelnemers de stof beter opnam vanaf papier dan vanaf een laptop.

2. Sport voordat je gaat studeren

Je hersencapaciteit krijgt een boost nadat je hebt gesport. Hoe dit zit? Ons lichaam pompt zuurstof en voedingstoffen naar de hersenen. Daardoor ben je na het sporten meer alert, sta je open voor nieuwe prikkels en kan je informatie makkelijker opnemen. Bovendien kan je al trots zijn dat je in de ochtend sport voor het studeren.

3. Neem pauzes

Ben je het type dat aan een stuk door studeert? Doe het niet. Je hersenen kunnen hierdoor even opladen en daarna weer makkelijker nieuwe informatie tot zich nemen. Des te meer reden om tussendoor gezellig koffie te drinken met een vriendin.

4. Studeren in een andere omgeving

En dan vooral in een ander landschap. Weliswaar niet altijd haalbaar, maar wat dacht je van een plek met uitzicht op het park of bij je ouders die buiten de stad wonen? Volgens het onderzoek is dit bevorderlijk voor je hersenen om de studiestof op te nemen.

5. Oefen oude toetsen

Een klassieker, maar uit onderzoek blijkt dat een goede tip te zijn. Doordat je oude toetsen maakt, raak je gewend aan de vraagstelling en wat je kunt verwachten. Ook wordt je direct gewezen op de onderwerpen waar je niet goed in bent. Zo kun je je focus leggen op de dingen die je nog niet goed snapt. Wedden dat die voldoende al in de buurt is?

6. ‘Memorizing’

‘Memorizing’ betekent dat je tijdens het studeren connecties maakt tussen verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld doormiddel van een tabel waarin de overeenkomsten en verschillen tussen bepaalde termen duidelijk worden. Hierdoor worden de saaie stukken tekst visueel en daardoor makkelijker te herinneren.

7. Speel de alleswetende docent

Zie je weleens studenten die maar al te graag aan andere studenten uitleggen hoe het zit? Dit doen ze niet perse uit aardigheid, nee vooral voor zichzelf. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die onderwerpen uitleggen er zelf (natuurlijk) veel vanaf weten. Dit komt omdat je wordt gedwongen om na te denken over je het onderwerp moet uitleggen. Hierdoor verdiep je je onbewust in het onderwerp en kan je het een ander vertellen waardoor jij uiteindelijk slaagt voor je toets.

Interessant voor als je bijna bent afgestudeerd:

Thebestcolleges.org

Reageer op artikel:
Met deze 7 simpele tips wordt studeren makkelijker dan ooit
Sluiten