Nathalie Marijnissen
Nathalie Marijnissen Gezondheid 10 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

8x tips om niet ziek te worden tijdens deze koude dagen

Een loopneus, niezen en constant bibberen van de kou: het hoort allemaal bij de wintermaanden. Velen van ons kunnen helaas behoorlijk ziek worden tijdens deze koude periode. Met een goede voorbereiding, verzorging van jezelf en handige tips zorg jij ervoor dat je niet ziek zal worden.

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.

Er zijn een hoop dingen die je kan doen om te voorkomen dat je niet dagen snotterend in bed ligt. We hebben acht tips voor je op een rijtje gezet.

Ziek worden

Op de een of andere manier wordt bijna iedereen ziek in de winter. Dit kan een kleine verkoudheid zijn, maar het kan je ook gebeuren dat je met hoge koorts een week lang in bed ligt. De grootste reden waardoor we ziek worden is omdat er in de wintermaanden meer luchtvochtigheid is, waardoor bacteriën beter in de lucht blijven hangen. Zo loop jij dus jouw verkoudheid op (bah).

1. Eet genoeg groenten

Het is natuurlijk eigenlijk de bedoeling dat je het hele jaar door elke dag een portie groenten binnenkrijgt. In de winterperiode is het echter nóg belangrijker om deze groenten binnen te krijgen. Het eten van groenten en dan vooral groene groenten zoals broccoli of sperziebonen is cruciaal. Ze zijn rijk aan vitaminen die je helpen een gezond immuunsysteem op te bouwen.

2. Neem vitamine D tot je

Omdat we in de winter weinig zon zien, krijgen we ook weinig vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor stevige botten, voor je hart en bloedvaten en voor je immuunsysteem. Als je dit te weinig binnenkrijgt, heeft dus invloed op al deze dingen. Ook ga je je je door vitamine D veel vrolijker voelen, waardoor je minder last hebt van die irritante winterdip.

In verschillend voedsel zit vitamine D. Zo zit het bijvoorbeeld in champignons, eierdooiers, zalm, tonijn en lever van rund. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om vitamine D capsules in te nemen, maar kies dan wel voor vitamine D3, omdat dit beter is voor je bloedspiegel.

3. Blijf bewegen

Misschien heb je er niet zo veel zin in in de winter, maar veel bewegen is belangrijk om niet ziek te worden. Door al een paar keer per week een wandelingetje te maken blijf je fit. Hierdoor houd je ontstekingen en chronische ziektes op afstand. Je bloedcirculatie wordt versneld en dit helpt je lichaam om verkoudheden op afstand te houden. Ook voorkom je door af en toe te bewegen dat je stress krijgt, wat je natuurlijk al helemaal niet wil in de winter.

4. Neem voldoende slaap

Voldoende slapen is cruciaal om niet ziek te worden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die voor twee weken lang acht uur per nacht sliepen minder vatbaar waren voor virussen. Degene die minder dan zeven uur sliepen waren hier meer vatbaar voor.

De reden dat slaap zo goed voor je is, is dat het hormoon cytokine (een proteïne) vrij komt in je slaap. Dit hormoon helpt het reguleren van je immuunsysteem zodat je lichaam kan vechten tegen virussen.

5. Skip alcohol

Deze tip kan in het weekend nog wel eens moeilijk zijn, maar toch helpt het stoppen of verminderen van drinken van alcohol om niet ziek te worden. Alcohol beschadigt de dendrite cellen in je lichaam, die een belangrijk component zijn van je immuunsysteem. Het verminderen van drinken van alcohol vermindert dus ook de kans op ziek worden.

6. Drink groene thee

De winter is ook de tijd voor theeleuten, omdat je het er lekker warm van krijgt. Het drinken van groene thee heeft grote voordelen voor je gezondheid. Het bevat namelijk heel veel antioxidanten, genaamd flavonoïden. Nog een voordeel is dat deze thee zorgt onder anderen voor een lage bloeddruk en verminderde kans op klachten van hart en bloedvaten. Volg deze tip dus vooral op.

7. Pas goede hygiëne toe

Als je niet ziek wil worden, is het ook belangrijk om weinig tot geen bacteriën bij je te dragen. Was dus regelmatig je handen, vooral voor je gaat eten, want deze zijn een bron van bacteriën. Bedenk je maar eens hoevaak je een deurklink of pinautomaat aanraakt. Kan je ergens je handen niet wassen? Zorg dat je antibacteriële handgel op zak hebt en you’re good to go. Gebruik ook een zakdoek als je moet niezen of hoesten. Zo voorkom je dat andere mensen ook rond gaan lopen met een verkoudheid.

8. Gebruik je eigen spullen

De kans is groot dat wanneer jou broer, zus, vader, moeder of partner ziek is jij dit ook wordt. Dit kan je voorkomen door je eigen spullen te blijven gebruiken, zoals het drinken uit je eigen glas of het gebruiken van je eigen handdoek. Was vervuilde spullen regelmatig zodat de kans op ziek worden minimaal is.

Gezond zijn is meer dan jezelf verzorgen als je al ziek bent. Wees voorbereid, voorkom dat je ziek wordt en dan kom jij de winter zorgeloos door met deze tips.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer op artikel:
8x tips om niet ziek te worden tijdens deze koude dagen
Sluiten