Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 17 mrt 2017

Toch vaker plassen tijdens het stappen, want dit gebeurt er als je je plas te lang ophoudt

We kennen allemaal het gevoel van geen zin om naar de wc te gaan. Zeker tijdens het uitgaan, want dan moet je om de haverklap plassen net op het moment dat dat ene leuke nummer opkomt. Je blijft liever wat langer op de dansvloer staan, dan dat je weer in de rij moet gaan staan. Maar het is helemaal niet gezond voor je lichaam om je plas lang op te houden.

Soms heb je écht het gevoel dat je uit elkaar knapt. Je blaas lijkt een opgezwollen ballon en je ziet eruit alsof je vijf maanden zwanger bent. Één van de beste gevoelens ter wereld is als je dan eindelijk op de wc zit, kan plassen én er is wc papier. Als een koningin zo rijk voel je je dan.

Overspannen spieren

Maar wat als je niet naar de wc gaat? Je blaas is klein en er past zo’n 400 ml in. Al bij 150 ml kan je het gevoel hebben dat je naar de wc moet. Als je het voor elkaar weet de krijgen een liter plas in je blaas te houden, kan je blaas zelfs knappen. Gelukkig gebeurt dit zelden.

Als je jouw plas ophoudt dan is het de spier van je urinebuis die je aanspant. Je urinebuisspier is onderdeel van je bekkenbodemspieren, die steun geven aan je volle blaas. Maar als je te lang niet gaat plassen raken deze bekkenbodemspieren overactief. En daar zit je niet op te wachten..

Niet meer ontspannen plassen

Als je bekkenbodemspieren overactief zijn, is het lastig om ze weer te ontspannen. Dit kan pijn bij het plassen veroorzaken. Daarnaast kan het elastische weefsel van je blaas beschadigen en dit vergroot de kans op urineweg infecties.

De zin ‘Ik heb geen zin om te gaan plassen’ is daarom geen goed excuus meer. Een tijdig toiletbezoek is belangrijk voor jouw gezondheid. En het scheelt je ook een hoop als je tijdens het uitgaan op tijd naar de wc gaat, want dat knijpen omdat je in de rij staat te wachten tot je eindelijk mag is vanaf nu verleden tijd. Wat een opluchting.

Lees dit ook: Als je om de haverklap moet plassen herken je deze 11 situaties zeker

Reageer op artikel:
Toch vaker plassen tijdens het stappen, want dit gebeurt er als je je plas te lang ophoudt
Sluiten