Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Life 3 mrt 2020

Jij wist dit allang maar onderzoek bevestigt het nu: een toetjesmaag bestaat écht

Altijd als je gaat uiteten, bewaar je nog een plekje in je buik. Een heel speciaal plekje, alsof jij óóit het toetje zou overslaan. Nope, er past namelijk altijd nog wat in jouw toetjesmaag. Voor iedereen die daar tot nu toe niet in geloofde: uit onderzoek blijkt dat dé toetjesmaag écht bestaat.

Al eet je je buikje eerst rond aan pasta Arrabbiata, er is altijd nog ruimte voor een toetje. Je staat er zelf ook regelmatig van te kijken hoeveel jij krijgt weggewerkt tijdens een etentje. Dat blijkt dus helemaal niet raar te zijn want je hebt een toetjesmaag.

De toetjesmaag bestaat echt

Onderzoeker Barbara Rolls van Penn State University heeft onderzoek gedaan naar het fenomeen “de toetjesmaag”. Veertig jaar lang onderzocht ze dit topic (lees: deze vrouw is véértig jaar lang bezig geweest met onderzoek naar toetjes). Over droombanen gesproken.

Onlangs publiceerde ze haar resultaten en die verbazen ons niks. Om een vrij ingewikkeld verhaal begrijpelijk te maken: de ‘sensorische specifieke verzadiging’ zorgt ervoor dat we nog ruimte kunnen maken voor een toetje na het eten – letterlijk ruimte.

Evolutie van de mens

Dat we na het eten nog ruimte hebben voor een toetje, hebben we allemaal te danken aan de evolutie van de mens. Vroeger aten mensen vooral veel van hetzelfde, maar tegenwoordig heeft de mens behoefte gekregen aan variatie. Die variatie heb je nodig om alle nodige vitaminen binnen te krijgen.

Ken je het gevoel van heel vaak of veel van hetzelfde eten? Juist. Daar word je misselijk van. Terwijl als je van hartig overgaat op iets zoets, je helemaal niet zo misselijk wordt. Je hebt dan juist zin in iets anders.

Je verliest dus eetlust voor voedsel als je veel van hetzelfde eet. Na een bord pasta heb jij niet zin in nog zo’n bak, maar dat is puur omdat je al zoveel van dezelfde smaak hebt gehad op dat moment. Je eetlust hoeft dus helemaal niet weg te zijn en dus kun je overgaan op een andere smaak (die van chocoladetaart bijvoorbeeld). Zodoende zijn wij allemaal gezegend met een toetjesmaag. Winnen!

Op zoek naar toetjesrecepten nu je dit weet?

Tyla

Reageer op artikel:
Jij wist dit allang maar onderzoek bevestigt het nu: een toetjesmaag bestaat écht
Sluiten