Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Reizen 8 jul 2015

Travel away: waarom vrouwen minimaal 1 x alleen op reis moeten gaan

Voor vrouwen die dit nog niet eerder hebben gedaan, kan dit misschien een beetje eng klinken. Want alleen reizen? Wat ga je in vredesnaam doen? Geloof ons. Als je op een dag besluit om alleen te reizen zal je jezelf op een totaal andere manier leren kennen. Want met vriendinnen reizen is hartstikke leuk, maar jezelf uitdagen om alleen op avontuur te gaan is onbeschrijfelijk. Het begint overigens écht een trend te worden. Want volgens Pinterest data, worden er onwijs veel ‘travel alone inspiration’ gepint door vrouwen tussen de achttien en vierendertig jaar.

1. Je wordt dapperder

Wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om voor het eerst alleen te reizen dan zal dit allemaal erg spannend zijn. Maar eenmaal op de plaats van bestemming zit je niet meer in je comfort zone en is het vanzelfsprekend dat je dingen gaat doen die je nog niet eerder hebt gedaan. Je wordt socialer, want ja je wilt toch met mensen praten. Eenmaal terug van je reis ben je dapperder dan ooit. En als je dit kan, dan kan je bijna alles aan. Daarnaast zul je ook sneller ja zeggen op dingen die je in eerste instantie nooit zou hebben gedaan. You’re fearless.

2. Je kan die hottie eens écht leren kennen zonder dat je vriendinnen er constant bovenop zitten

Met vriendinnen op vakantie is heerlijk. Waarschijnlijk durf je die ‘hottie’ sneller aan te spreken in het bijzijn van je vriendinnen. Maar je hebt wel weer constant je vriendinnen die er bovenop zitten. Als je alleen op reis bent, hoef je met niemand rekening te houden. Alleen met jezelf. Geen gezeur van vriendinnen dat ze terug naar het hotel willen. Je kan uren met hem doorbrengen zonder je schuldig te voelen. Want een leuk iemand ontmoeten op reis voelt geweldig. Die hottie is avontuurlijk, hij houdt blijkbaar ook van reizen en hij is hartstikke uniek vergeleken met al die jongens van thuis.

3. Je hebt de flexibiliteit om je eigen agenda te bepalen

Nogmaals, je hoeft met niemand rekening te houden. Jij bepaalt wat je gaat doen op reis. Wil je een hele dag een spannend boek lezen op het terras? You can. Wil je de hele dag allerlei musea bezoeken en ijsjes eten? You can. Alleen reizen zorgt ervoor dat je de dingen kan doen die jij echt oprecht wilt. De dingen waar jij energie van krijgt. Daarnaast ervaar je een vrijheid die je nog niet eerder hebt meegemaakt.

4. Je leert over andere culturen

Buiten je eigen land zijn er allerlei verschillende culturen die je waarschijnlijk nog niet van zó dichtbij hebt mogen meemaken. Je leert over hoe andere mensen met elkaar omgaan, over de verschillende eetgewoontes, over verschillende religies en je leert ook meer over je eigen cultuur. Want je zal er eerst misschien niet echt bij stil hebben gestaan, maar ook jij hebt een bepaalde cultuur waar je in bent opgegroeid. Fantastisch om te ontdekken of dit gelijk staat aan andere culturen of juist totaal tegenstrijdig is. Vergeet geen foto’s te maken en dingen op te schrijven. Het zijn namelijk herinneringen voor het leven.

5. Je ontmoet andere inspirerende mensen

Als je met vrienden of familieleden reist dan is het uiteraard vanzelfsprekend dat je de meeste tijd met hen doorbrengt. Het zou natuurlijk ook raar zijn als je dat niet deed, want waarom ga je dan ook samen op vakantie. Maar.. als je alleen reist dan is het gemakkelijker om mensen te ontmoeten die ook alleen reizen. En je zult merken dat iedereen een eigen verhaal heeft en dat is hartstikke inspirerend. Misschien kom je er wel tijdens je reis achter wat je verder wilt gaan doen qua carrière. Inspirerende mensen ontmoeten geeft je energie en dit neem je mee terug naar huis om vervolgens weer te knallen.

6. Je zult meer waardering hebben voor het minimalistische

En hiermee bedoelen we in eerste instantie niet een minimalistisch interieur. Als je alleen reist kom je erachter dat je het prima redt met een haarborstel en een mascara. Want moet ik me haar nu weer gaan föhnen? Who cares. Vrouwen hebben vaak de neiging om teveel in te pakken. Maar goed, als jij naar een derdewereldland zou reizen dan zijn je aantal blushes en krultangen echt niet meer van levensbelang. Je zal het minimalistische waarderen omtrent je eigen uitstraling maar ook in het leven.

7. Je hebt kans op een therapeutische ervaring

Door alleen te reizen zal je groeien op een manier die je nog niet eerder hebt ervaren. Je zult ontdekken hoe sterk en dapper je bent dat je dit gewoon hebt gedaan. Misschien kom je er wel achter dat reizen alleen helemaal niet jouw ding is, wat ook prima is. Misschien ben je meer van de korte reizen in plaats van lange reizen. Als je alleen reist heb je veel meer momenten om over jezelf na te denken. Vragen als; wie ben ik en wat wil ik bereiken in het leven? Wat maakt mij nou echt gelukkig? Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het totaal niet als je ze uiteindelijk tijdens of ná je reis kunt beantwoorden. Daarnaast ontwikkel je een onafhankelijkheid die je voor de rest van je leven koestert.

8. Je zult minder spijt hebben van stomme beslissingen

Stomme beslissingen nemen, dat doet iedereen. Maar meestal tijdens een reis met vrienden hoor je constant de meningen over jouw zogenaamde stomme beslissing. En dit wekt spijt op. Terwijl als je alleen reist dan hoef je niet te luisteren naar wat andere mensen van je beslissing vinden. Want onthou: ‘aan het einde heb je alleen spijt van de dingen die je juist niet hebt gedaan’.

9. Je kunt andere vrouwen motiveren om ook eens alleen te reizen

Na je reis voel je je dapperder dan ooit, én hoe fantastisch is het dat jij andere vrouwen kan motiveren om ook eens alleen te gaan reizen. De schoonheid ontdekken van de wereld in je eentje, wat een voorrecht. Al maak je een korte reis, naar bijvoorbeeld Italië. Dat kan al onbeschrijfelijk worden. Je kunt een inspiratiebron zijn voor andere vrouwen. Daar kan je trots op zijn.

Reageer op artikel:
Travel away: waarom vrouwen minimaal 1 x alleen op reis moeten gaan
Sluiten