Redactie
Redactie Body & Mind 1 juni 2020

Trek voor het slapengaan? Dit kan je het beste eten

Het gebeurt vast en zeker iedereen weleens dat je vroeg eet en daardoor vlak voor het slapengaan toch nog een beetje trek hebt. En niet zomaar trek, het is lekkere trek die je wilt stillen met een stuk chocolade, chips of een chocolate chip cookie. Of allemaal!

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Toch is er iets in je wat huivert om dat stukje chocolade of handje chips te pakken. Het zijn immers niet de beste keuzes. Maar hé, anders lig je met honger in bed! Je zwicht, geniet en hebt vervolgens een heerlijke nachtrust. Zie je wel, kan prima. Toch?

Eten voor het slapen

Over eten voor het slapen wordt veel gespeculeerd. De één is van mening dat je met een lege maag niet kunt slapen, de ander pretendeert dat eten voor het slapen je dik maakt.

Want wat is nou waarheid? Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt ons dat we ’s avonds vaak geneigd zijn om naar een ongezonde snack te grijpen (zoals die chocolade en koekjes). Wat een gezond voedingspatroon natuurlijk niet in de hand werkt.

Daarnaast is die late night snack vlak voordat je je bed induikt vaak ook nog net dat kleine beetje extra calorieën wat ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Wat resulteert in een toename in gewicht.

Niet voldoende eten

Ook zijn er mensen die gedurende de dag niet zoveel eten, waardoor ze ’s avonds extra veel trek hebben. Dit zorgt ervoor dat ze voor het slapengaan toch nog (te veel) eten en de volgende ochtend weer te vol zitten en niet goed ontbijten, waardoor hetzelfde cirkeltje zich vervolgens weer herhaalt.

Een cirkel die ervoor kan zorgen dat je teveel eet en dikker wordt, maar ook een cirkel die laat zien hoe belangrijk het is dat je overdag voldoende gezonde (!) voeding binnenkrijgt.

Het kan ook goed zijn

Voor mensen die zogeheten night snackers zijn, kan eten voor het slapen juist wel goed zijn. Als jij iemand bent die ’s nachts wakker wordt, trek krijgt en z’n bed uitgaat om iets te eten, doe je er goed aan om zo’n 1,5 uur na je avondmaaltijd nog iets te eten.

Een kleine after-dinner snack zorgt ervoor dat je ’s nachts verzadigd bent en niet het verlangen hebt om je bed uit te gaan om toch nog wat te eten, lezen we op Healthline.

Daarnaast kan een avondsnack ook goed zijn als je diabetes. Het helpt om je bloedsuiker ’s ochtends beter in balans te houden.

Dit kan je het beste (niet) eten

In the end is eten voor het slapen niet per definitie slecht. Het zijn met name de (ongezonde) gewoontes omtrent het eten die ervoor zorgen dat het slecht voor je is, zoals niet voldoende eten gedurende de dag of kiezen voor ongezonde snacks.

Een avondsnack kan voor de meeste mensen dus prima, mits je ervoor zorgt dat het een gezonde snack is. En dan rest direct de vraag: wat is gezond?

’s Avonds kan je het beste gaan voor een snack met zowel vetten als koolhydraten en eiwitten. De combinatie zorgt er niet alleen voor dat je voldoende verzadigd bent tijdens de nacht, maar helpt ook je bloedsuiker stabiel te houden.

Daarnaast zou een koolhydraatrijke maaltijd/snack helpen om goed in slaap te vallen. Koolhydraten helpen bij het transport van bepaalde stoffen die in het lichaam worden omgezet naar neurotransmitters die je slaap reguleren. Een snack die rijk is aan vetten zou ook de slaapkwaliteit verbeteren.

Je voelt het al aankomen, maar producten als ijs, taart en chips zijn dus niet de beste keus. Gelukkig zijn er genoeg lekkere en gezonde snacks die je ’s avonds prima kan eten.

Tip: eet niet vlák voordat je naar bed gaat, maar het liefst twee tot drie uur daarvoor. Dat zorgt ervoor dat je lichaam nog de kans krijgt om het voedsel te verteren. Te dicht op het slapengaan nog eten, kan ervoor zorgen dat je lichaam ’s nachts nog bezig is met het verteren van het voedsel wat impact heeft op je slaapkwaliteit.

Lees ook: Minder calorieën eten om af te vallen? Zo doe je dit op een gezonde manier

Reageer op artikel:
Trek voor het slapengaan? Dit kan je het beste eten
Sluiten