TSS: Is de tampon veilig, of zouden we ons zorgen moeten maken?

Het komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws, meisjes die na het dragen van een tampon doodziek worden. En dat zorgt voor paniek en angst onder vrouwen. We worden iedere maand ongesteld en de meesten van ons kunnen een tampon niet missen. Wij namen contact op met het VU Medisch Centrum en vroegen Michiel van Agtmael, internist en infectioloog of we ons zorgen zouden moeten maken. Is de tampon nou veilig ja of nee?

Een paar weken geleden kwam het verhaal van het Amerikaanse meisje Rylie Whitten in het nieuws. Riley had het gevoel dat ze een griepje had. Nu ligt zij in het ziekenhuis op de Intensive Care. Artsen wisten in eerste instantie niet wat er met Riley aan de hand was. Haar hart en longen begonnen het al snel te begeven. Maar Riley vecht terug en is gelukkig nog in leven.

Ze bleek het Toxic Shock Syndrom (TSS) te hebben, veroorzaakt door haar tampon. TSS is een bacteriële infectie die symptomen zoals koorts, lage bloeddruk en huiduitslag veroorzaakt. Daarnaast tast het je organen aan en kan het in sommige gevallen fataal zijn.

Maar Riley is niet de enige die uit het niets aan deze verschrikkelijke ziekte leed. In 2015 kwam model Lauren Wasser voor een grote verassing te staan. Als model feesten ze er op los en leefde ze een onbezonnen leven. Tot dit veranderde. Van de een op de andere dag voelde ze zich níet goed en realiseerde ze zich dat er iets aan de hand was. Ze was ongesteld, maar ongesteld op een vreemde manier.

Ze had moeite met lopen en had vreselijke pijn. Totdat ze door een vriend bewusteloos in haar huis werd gevonden en de mensen om zich heen zich realiseerden dat er iets mis was. Vreselijk mis. Lauren werd naar het ziekenhuis gestuurd waar haar werd gevraagd of ze een tampon in had. Vanaf toen werd de diagnose gesteld, Lauren leed aan TSS.

Laurens leven werd gered, gelukkig maar. Maar dit is niet zonder slag of stoot gegaan, Lauren gaat op dit moment door het leven met één been. Dit is voor haar vreselijk geweest, maar in 2015 kwam ze naar buiten met haar verhaal. Waarom? Omdat ze mensen kennis wil laten maken met de ziekte en het gevaar. Maar wat houdt TSS nou eigenlijk in? En moeten we er bang voor zijn?

Toxic shock syndrom

Sommige gevallen van TSS worden verbonden aan het te lang inlaten van tampons. Maar dit hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Zo kunnen infecties van de huid en brandwonden ook een oorzaak zijn. Het kan beginnen met een simpel wondje of een keelontsteking, waarbij de bacterie zich ontplooit tot een toxine producerende bacterie.

TSS komt alleen voor bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg. Je lichaam kan dan geen antistoffen aanmaken tegen de toxine. Je lichaam takelt af en kan zich niet afweren tegen de bacterie. Het is daarom belangrijk dat dokters op tijd ingrijpen. Niet iedereen kan deze ziekte krijgen, er is werkelijk waar sprake van dikke vette pech. Normaal gesproken maakt je lichaam namelijk automatisch antistoffen aan om de bacterie te bestrijden.

Moeten we ons zorgen maken?

Heel veel zorgen hoeven we ons volgens dokter Michiel van Agtmael van het VUmc niet te maken. De ziekte komt in Nederland maar weinig voor. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben, maar ook het verwisselen van je tampon blijft spelen. De artsen raden daarom aan je tampon altijd regelmatig te verwisselen. Maar vergeet niet dat je deze ziekte alleen kunt krijgen als je de erfelijke aanleg hebt.

Naast dat Lauren Wasser haar verhaal wilde vertellen, willen wij dit ook doen. Een tampon is iets waar je in een vroeg stadium mee in contact komt. Maar niet iedereen realiseert zich dat je hier ook goed mee om moet gaan. Kies daarom voor een tampon die niet teveel pluist. Ga niet voor een té grote tampon en zorg dat je handen áltijd schoon zijn wanneer je je tampon inbrengt of verwisselt. Dan zal er vrij weinig aan de hand zijn.

LEES OOK: Ongesteld zijn sucks, maar met deze tips valt het allemaal reuze mee

Reageer op artikel:
TSS: Is de tampon veilig, of zouden we ons zorgen moeten maken?
Sluiten