Redactie
Redactie Beauty en Style 1 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Last van huidproblemen? Dit is waarom de tweede quarantaineperiode slechter is voor je huid

Het is geen verrassing dat we in de winter meer last krijgen van huidproblemen. De lucht wordt droger, we gebruiken meer de verwarming en we hebben een tekort aan vitamine D. Dit allemaal zet je huid onder druk. Maar wist je dat de tweede quarantaine er ook iets mee te maken heeft?

Wij leggen het je uit.

Huidproblemen door tweede lockdown

Make-up wordt niet meer dagelijks gebruikt en de meeste mensen hebben iets meer tijd om aandacht te besteden aan huidverzorging. Je zou verwachten dat je huid alleen maar beter kan worden door deze quarantaine. Toch lijkt de quarantaine ook negatieve effecten te kunnen hebben op de huid. Wij zetten een aantal redenen op een rijtje.

Psst, sla dit lijstje op met Pinterest.

1. Vitamine D

Nu we hele dagen binnen door moeten brengen, krijgen we natuurlijk ook te weinig zonlicht binnen. En dat betekent dus ook te weinig vitamine D, hallo huidproblemen. Vitamine D is niet alleen goed voor je humeur, maar is ook een belangrijke bouwsteen voor de cel ontwikkeling en het verminderen van ontstekingen in je huid.

Tussen de kou en de regen zullen velen van ons het moeilijk vinden om lang genoeg naar buiten te gaan om voldoende vitamine D uit de zon te absorberen. Daarom is het een goed idee om tijdens de wintermaanden een supplement in te nemen om je innerlijke bronnen aan te vullen.

2. Stress

Niemand kan ontkennen dat 2020 stressvol is geweest. Al die stress produceert het hormoon cortisol, dat verschillende problemen kan veroorzaken, waaronder slapeloosheid, hoge bloeddruk en huidproblemen.

Je talgklieren gaan ook in hoge tempo extra vet produceren, hierdoor raken je poriën weer verstopt. Dit lokt ontstekingen uit, die op hun beurt tot pukkels en droogheid leiden en soms zelfs voor irritatie zorgen.

3. Maskne huidproblemen

Draag jij hetzelfde mondkapje vaker? Dit kan huidproblemen veroorzaken. Al je zweet en bacteriën hopen op in je mondkapje, wat leidt tot verstopte poriën, puistjes of zelfs verergering van bestaande huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

Zorg ervoor dat je je mondkapje afzet wanneer je het niet hoeft te dragen, zodat je huid kan ademen en vochtophoping wordt verminderd. Bovendien is het belangrijk om je mondkapje regelmatig te wassen. Het is ook de moeite waard om over te stappen op een ademende stof of zijde, die huidirritatie helpt te verminderen.

4. Suikerkick

Eet jij ook meer sinds de eerste quarantaine? No worries, je bent niet de enige. 24/7 snacks, koekjes, chocolade en chips naar binnenwerken voelt even goed, maar heeft ook een minder gunstig effect op je huid natuurlijk. Je krijgt namelijk meer last van huidproblemen.

Het versnelt ook de veroudering van je huid en het kan leiden tot meer rimpels, verslapping en een verminderde glans. Te veel suiker kan ook  bestaande huidaandoeningen verergeren, zoals eczeem, psoriasis en acne.

5. Verwarming

Als het buiten koud is, is het maar al te gemakkelijk om de verwarming binnen aan te zetten en lekker onderuit te zakken voor een gezellige avond binnen. De verandering in temperatuur en de toestand van de lucht kunnen je huid beïnvloeden zonder dat je het beseft.

Het gebruik maken van de verwarming vermindert de vochtigheid in de lucht, wat een impact heeft op je huidbarrière. Je verliest meer vocht en je huid wordt droger, daardoor heb je kans op een huidontsteking en zó dus ook huidproblemen.

Reageer op artikel:
Last van huidproblemen? Dit is waarom de tweede quarantaineperiode slechter is voor je huid
Sluiten