Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 1 nov 2016

Tweetalige mensen zijn slim, creatief én betere minnaars

Woest aantrekkelijk is het, wanneer je in het Italiaans, Spaans of een andere exotische taal de drie magische woorden te horen krijgt. Ja, dan smelt je. Dat iemand ons kan imponeren met een vreemde taal is niet zo gek. Maar mensen die meer dan twee talen spreken zijn daarnaast ook nog eens slim, creatief én betere minnaars.

Mensen die twee talen spreken zijn volgens onderzoek slim, creatief én betere minnaars in bed. Oef..

Hoe kan dat? Daar is eigenlijk een simpele verklaring voor.

Als je hebt geleerd om meer dan één taal te spreken, dan heb je je brein goed getraind. Je brein is sterk geworden, waardoor je slim bent, creatief én je kunt beter omgaan met je eigen emoties en gevoelens.

Wanneer je kunt communiceren in iemand anders zijn of haar moedertaal, kun je een betere connectie aangaan met die persoon. We zijn in staat om deze wereld te ervaren met behulp van zo veel verschillende perspectieven. Het maakt ons niet alleen betere wereldburgers maar ook betere lovers.

Dit zijn alle voordelen voor mensen die meer dan één taal spreken:

Je brein is sneller

De National Academy of Sciences heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve voordelen bij baby’s van zeven maanden oud die blootgesteld werden aan meer dan één taal vanaf de geboorte. Deze kindjes werden vergeleken met kinderen die opgegroeid zijn met één taal.

De baby’s kregen een audio fragment te horen voordat ze een visuele prijs te zien kregen. In dit geval een pop die tevoorschijn kwam op het scherm voor hen. Dit werd herhaald zodat de baby’s de beloning weer zouden verwachten na het horen van het audio fragment.

Na een aantal keer herhalen werd de pop aan de andere kant van het scherm getoond na het audiofragment. De onderzoekers kwamen erachter dat de kinderen die blootgesteld werden aan meer dan één taal, beter schakelden op het veranderen van de pop. Hun brein werd sterker bevonden.

Neuropsychologen van de University of California deden onderzoek bij 44 tweetalige ouderen. Zij kwamen erachter dat mensen die meer dan één taal spreken minder snel ziektes kregen als Alzheimer en dementie. Wow.

Hieruit werd geconcludeerd dat het leren en spreken van meer dan één taal kan worden gezien als het trainen van je spieren in je lichaam. Heel erg healthy.

Je kunt out of the box denken

Nu het duidelijk is dat je brein mega sterk en scherp wordt van het leren van meer dan één taal, maakt het je ook erg creatief. Psychology Today vertelt dat mensen die tweetalig zijn, vloeiend reageren op uitdagende taken en komen daarom met creatieve probleemoplossende technieken.

De onderzoekers constateren dat tweetaligen meer bedreven zijn met beeldspraak en metaforen. De hersenen denken op een creatieve manier en wanneer er obstakels zijn komen tweetalige zijn met innovatieve ideeën.
Medical Daily deed verslag over een studie die honderdtwintig negen jaar oude leerlingen onderzocht. Er werd daarbij gekeken of het spreken van twee talen invloed had op hoe creatief de kinderen waren tijdens het oplossen van een probleem.

Dr. Fraser Lauchlan die het onderzoek leidde concludeerde dat twee talen kennen veel voordelen heeft. Niet alleen in taal maar ook in het oplossen van problemen, zoals bij rekenen. Daarbij konden kinderen die tweetalig zijn opgevoed een betere beschrijving geven van bepaalde woorden. Het denkproces van de kinderen is heel anders en ze zijn beter getraind om vanuit meerdere concepten te denken.

Het leren van een vreemde taal activeert een gebied in je hersenen dat jou super creatief maakt, dat gebied blijft normaal gesproken ongebruikt.

Je begrijpt de mens beter

Het spreken van twee talen brengt nog meer voordelen met zich mee. Je begrijpt de mens beter. Als jij een vreemde taal spreekt kun je je beter verbinden met de wereld en de mensen om je heen. Het helpt je ook naar jezelf te kijken.

Susan Ervin-Tripp, een psychologe van de University of California, deed onderzoek naar de effecten van het leren van meerdere talen op de menselijke levenservaringen. Zij stelt dat wanneer we in situaties van taal moeten veranderen, ons gevoel van waarden en gevoelens verandert. Sommige tweetaligen stellen zelfs dat ze twee persoonlijkheden hebben.

Dat klinkt misschien een tikkeltje shocking, maar mensen die tweetalig zijn kunnen zich beter verplaatsen in emotionele perspectieven. Taal in verschillende vormen kan gebruikt worden als een instrument om ons de kern van moralen, overtuigingen en passies te laten begrijpen.

Taal opent de deur naar het hart omdat tweetaligen makkelijker kunnen communiceren. Niet alleen naar anderen maar ook naar jezelf. En omdat je beter begrijpt wie je zelf bent, groei je uit tot een betere minnaar. Je begrijpt eenvoudige gedachten over liefde, geluk en het leven in alle complexe variaties, het helpt om de gevoelens van je geliefden beter te begrijpen.

Twee (of meer) talen spreken brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Je bent slim, creatief én een betere minnaar. Cursus Spaans dan maar?

Lees ook: Ja! Mensen met een rommelig huis zijn het állerleukst en meest creatief

Reageer op artikel:
Tweetalige mensen zijn slim, creatief én betere minnaars
Sluiten