Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 8 aug 2017

Chill: Er is een ui waarvan je niet meer gaat huilen

Een ui is fijn. In veel gerechten gebruik je het want het is gewoon super lekker. Maar het snijden is een hels werkje, want je staat continu te janken. De geniale Japanners hebben daar een oplossing voor gevonden: ze hebben een ui ontwikkeld waar je niet meer van hoeft te huilen.

Deze nieuwe ui hebben we nodig

Dat constante gehuil slaat echt nergens op. Hoog tijd dat er een nieuwe ui ontwikkeld zou worden. De gewone ui zoals we hem kennen bevat aminozuur-sulfoxiden. Deze stofjes dienen om te verdedigen tegen vraat en andere bedreigingen: de mens.

Als je de ui pijn doet met een mes, dan breek je de cellen waar enzymen in zitten. Deze komen vrij en zetten die stofjes weer om in thiosulfinaten. Deze zijn verantwoordelijk voor de intense smaak van de ui. Ook wordt er propaanthial-S-oxide omgezet, dat kan zorgen voor een prikkend gevoel in je ogen.

Helden: Japanners

Dat prikkende gevoel vindt niemand leuk, dus je hersenen sturen een signaal naar je zenuwstelsel om de tranen te laten lopen, zo wordt de prikkende stof verdund. En daar zijn we klaar mee. Zo ook de Japanners.

Al twee jaar geleden slaagden Japanse wetenschappers erin om een ui te ontwikkelen die meer thiosulfinaten produceerde en die bij een proefpanel toch niet zorgde voor tranende ogen. Het gen voor het enzym dat de prikkende stof produceerde werd onderdrukt. Meer smaak, geen gejank.

Komt het op de markt?

Toch zullen er protesten komen. Zoals bij de aardappels die zo werden ontwikkeld dat ze minder snel bruin worden. De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde de aardappels toch goed en ze zijn sindsdien in Amerika te koop.

De traanvrije ui is nog niet op de markt, gebruik daarom nog maar je oude trucjes om niet huilend in de keuken te staan. Of koop gewoon een zakje voorgesneden ui, dat is een beetje lui maar ook extreem handig.

LEES OOK: 8 beautytrucjes waarmee je er in één minuut frisser uitziet

Reageer op artikel:
Chill: Er is een ui waarvan je niet meer gaat huilen
Sluiten