Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 12 dec 2014

Uitdaging: Alles al geprobeerd op het gebied van acné, wat werkt en wat werk niet?

Martine, redacteur en één van de gezichten van Beautify, had er nu echt schoon genoeg van. Al sinds haar 11e knokkend tegen hardnekkige acné besloot ze de laatst mogelijke stap te nemen om voor eens en altijd met haar acné af te rekenen. Benieuwd hoe en naar het verloop hiervan? Lees mee:

Vorige week vertelde ik jullie over mijn korte acné geschiedenis. Aangezien ik al sinds mijn elfde (ja, ik kan me geen tijd zonder meer herinneren) rondloop met acné, durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat ik alles heb geprobeerd. Voor alle dames die hier ook al een tijdje mee struggelen of er juist nu last van hebben leek het me daarom wel handig eens op een rijtje te zetten wat ik allemaal heb geprobeerd.

Voordat ik begin aan de waslijst moet ik zeggen dat de regels natuurlijk niet voor iedereen opgaan. Bij de een kan iets fantastisch werken en bij de ander de boel juist verslechteren. Dit waren mijn ervaringen waarmee ik alleen maar hoop dat het iemand anders ook kan helpen. Een selectie van producten en behandelingen die ik over de jaren heb geprobeerd:

1. Reclame smeersels

Je begint natuurlijk als muizige puber met het uitproberen van Clearasil en andere acnésmeersels van de plaatselijke drogist. Wat prima werkt, voor een week. Daarna is je gezicht namelijk dusdanig uitgedroogd dat je huid alleen maar meer olie aan gaat maken, wat vervolgens weer zorgt voor meer puistjes. Opzoek naar een prettige facewash? Dan raad ik je echt aan eens langs de schoonheidsspecialist te gaan. Hoewel ik later nog op de effectiviteit van de schoonheidsspecialist kom, hebben zij wel de allerbeste gezichtsproducten die er maar te vinden zijn. Dit zijn namelijk vaak merken die weinig reclame maken en vooral geïnteresseerd zijn in het welzijn van de klant. Je betaalt een paar tientjes meer, maar het gaat hier natuurlijk wel over je dagelijkste visitekaartje. Zorg dat je een milde reiniging vindt die de olieproductie wel controleert, maar het gezicht niet compleet uitdroogt. Ook kan ik je een goede tonic en crème aanraden. Welke producten ik gebruik? Dat kun je zien in deze video.

2. Apotheek smeersels

Apotheeksmeersels, zoals ik ze graag noem, verkrijg je via je huisarts. Dat is namelijk vaak de volgende stap die je gaat ondernemen, met een goede reden. Artsen kunnen zien of het gaat om hormonale acné of hele andere vormen van acné (door bijvoorbeeld verkeerde voeding of verzorging). Ik heb een tijdje benzoyl peroxide gebruikt, een crème die in verschillende sterktes komt. Bij mij zorgde het helaas alleen maar voor meer uitdroging en een (nog) rodere huid. Ook was het probleem bij mij dat gels en crèmes de huid afsloten waardoor deze niet meer kon ademen. En zoals je kunt begrijpen was dat ook niet bepaald behulpzaam. Op een gegeven moment kreeg ik Inderm mee van de huisarts, een uitwendige antibiotica. Het ruikt naar pure alcohol waardoor ik met een behoorlijk sceptisch oog begon aan het goedje. Echter heeft dit mijn acné voor bijna een half jaar helemaal laten opklaren. Helaas werd mijn huidje op een gegeven moment resistent waardoor de werking afnam en uiteindelijk zelfs tegen me begon te werken. Op naar de volgende:

3. Medicijnen

Ook het zwaardere geschud werd ingeroepen, want niets leek fatsoenlijk (of voor langere tijd) te helpen. Artsen vinden het een feest om je antibiotica mee te geven, want dat is wel zo makkelijk. Je acné verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon en dan is de klant ook weer tevree. Als ik je één oprechte tip kan meegeven is het wel dat je niet aan de antibiotica moet beginnen en wel om de volgende redenen. 1. Je lichaam gaat aan de antibiotica wennen. Als jij straks in stukjes wordt gereden voor een auto en je in het ziekenhuis moet worden opgenomen, bestaat er een prima kans dat infecties niet kunnen worden bestreden met antibiotica, omdat je lichaam er niet meer op reageert. Levensgevaarlijk dus. Daarbij kun je 2. nooit altijd antibiotica blijven slikken, en op het moment dat je stopt komt alles terug. De rem wordt er als het ware even opgezet, maar verwijderen? Ho maar. Wat wel werkt? De pil. De simpele pil. Begin altijd zo licht mogelijk, aangezien al die hormonen natuurlijk niet het aller beste zijn voor je lichaam. Je kunt altijd opklimmen als iets niet genoeg aanslaat. Ik gebruik momenteel het zwaarste wat er is: Microgynon 50. Deze pil wordt alleen nog maar voorgeschreven voor meiden met zware acné en houdt mijn acné nu al zeven jaar redelijk in toom.

4. En daarnaast?

Leuk, de pil, maar er komt nog een heeeuleboel meer bij kijken. Ik heb gemerkt dat alles wat ik inneem aan medicijnen en voeding meteen terug zie op mijn gezicht. Hoe ziet mijn dagelijkse routine aan innames eruit? ‘S ochtends neem ik vijf kleine pilletjes vitamine D (Davitamon) in + twee grote cranberrypillen (zure vitamine C). Ook neem ik ‘s avonds weer twee van deze knoepers in. Veel vitamine C en D werkt erg goed bij mij. Mijn voeding is echter nog veel belangrijker. Ik eet geen suikers en anders met hoge uitzondering. Alleen water, thee en soms een kopje koffie. Geen zuivel en vettigheid. Véél groentes en fruit. Natuurlijk, ik zondig wel eens, maar dan mag ik er ook meteen de volgende/dezelfde dag voor boeten. Geniéten ja.

Volgende week

Volgende week vertel ik jullie over mijn intake bij Laserkliniek Amsterdam. Over wat me is aangeraden, wat ik nog meer moet gaan slikken (jawel, kom maar door met de supplementen) en hoe je sterrenbeeld alles bepalend kan zijn (no joke). Tot dan!

Reageer op artikel:
Uitdaging: Alles al geprobeerd op het gebied van acné, wat werkt en wat werk niet?
Sluiten