Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 20 mrt 2015

Uitdaging: Een onzichtbare beugel

Na mijn uitdaging om af te vallen heb ik een nieuwe uitdaging gevonden: mijn tanden. Nu denk je misschien je tanden? Waarom? Dat zal ik je uitleggen.

Ieder zijn eigen voorkeur natuurlijk, maar ik vind een super recht gebit het mooiste wat er is. Tanden vallen natuurlijk op. En mijn tanden staan echt best wel recht, alleen niet helemaal.

Vroeger had ik een enorme overbeet. Wat een pijn en ellende ik heb doorstaan om mijn tanden recht te krijgen zal ik jullie besparen, maar ik heb zowel een blokbeugel, een buitenboortbeugel als een plaatjesbeugel gehad. Met als eindresultaat een prachtige rij rechte tanden.

Daarna kreeg ik een spalk om alles op z’n plek te houden. So far so good. Maar eigenlijk sinds een jaar is het mijzelf gaan opvallen dat mijn tanden terug gingen lopen. Ook al is het maar een klein stukje, ik kan mijn tong weer door mijn tanden steken op het moment dat ik mijn kiezen op elkaar heb. Voor mijn beugel kon ik mijn tong letterlijk uitsteken, en ook al kan het nu nog maar een klein stukje, het kan wel weer. En dat kon net na mijn beugel niet.

Dat was voor mij het bewijs dat mijn tanden daadwerkelijk iets zijn gaan verschuiven. Helaas. Ik vroeg mijn tandarts dan ook hoe dit kon. Ik had toch een spalk? Normaal gesproken houdt die je tanden keurig op zijn plek. Maar mijn tandarts denkt dat ik ’s nachts met mijn tong tegen mijn tanden duw. En daar kun je vrij weinig aan doen.

Mijn tanden lijken nog vrij recht aan de voorkant maar mijn rechtervoortand staat iets hoger en meer naar voren dan mijn linkervoortand. En doordat ik mijn overbeet weer een beetje terug is zie je dit als je vanaf de linkerkant een foto maakt. Voor Beautify sta ik veel op de foto en veel op de camera. En ik irriteerde me langzamerhand steeds erger.

Mensen verklaren me voor gek, het staat toch heel recht? Maar soms zie je dingen bij jezelf die anderen niet gelijk zien, maar waar je jezelf wel mateloos aan irriteert. En daarom stapte ik naar een geweldige tandarts toe en riep ik ‘help, zet mijn tanden alsjeblieft weer recht’. En dankzij Mondzorgcentrum IJburg gaat dat nu daadwerkelijk gebeuren.

Alleen je kunt begrijpen, waar het vroeger cool was om een plaatjesbeugel te hebben en iedere keer een ander kleurtje te kunne kiezen, is dat op je 26e een heel ander verhaal. Ik wil nu niet meer rondlopen met een beugel. Maar gelukkig heeft een slimme tandenman of vrouw daar wat op bedacht: de invisible beugel. Een dun plastic hoesje om je tanden die je niet ziet maar die je tanden keurig recht kan zetten. Een onzichtbare beugel, wauw, wát een uitvinding.

Momenteel heb ik afdrukken van mijn tanden laten maken en heb ik een before & after resultaat toegestuurd gekregen. Over tien werkdagen is mijn beugel klaar. Ik ben zo benieuwd! Voor nu ben ik Mondzorgcentrum IJburg al ontzettend dankbaar. Ik hou jullie op de hoogte!

Mijn tanden nu en het geschatte eindresultaat. Ik kan nu al niet wachten om te beginnen.

Liefs, Lotte

Reageer op artikel:
Uitdaging: Een onzichtbare beugel
Sluiten