Uitdaging: En zo is het om een onzichtbare beugel te hebben

Lotte is na haar afvaluitdaging een nieuwe uitdaging aan gegaan: Een Prodent glimlach. Om haar overbeet recht te zetten heeft ze sinds een week een onzichtbare beugel via Mondzorgcentrum IJburg.

In mijn vorige column schreef ik over wat mij te wachten stond. Ik ga namelijk beginnen aan een beugel. Toen had ik ‘m nog niet en kon ik alleen maar raden hoe het zou zijn. Maar ik heb ‘m nu wel, en ik kan jullie er nu alles over vertellen.

Daar lag ik dan, vrijdag drie april in de tandartsstoel. Naïef als ik ben dacht ik, ach ik kom daar, krijg zo’n setje bitjes mee en dan ga ik weer weg. Maar nee hoor. Zo werkt dat blijkbaar niet. Ik mocht gaan liggen en daar zou ik nog wel eventjes blijven liggen ook. Ach het geeft niet, ik lag wel lekker. Even niks.

Je krijgt namelijk eerst een soort plakkertjes op vier van je tanden boven en onder, zogenaamde attachments. Je tanden worden eerst gereinigd, drooggemaakt, en dan krijg je de attachments erop met lijm. Voel je niks van, het duurt alleen eventjes.

En dan is het tijd voor het échte werk: de beugel. Je schuift ‘m over je tanden heen en je leert daar ter plekke hoe je ‘m er weer uit kunt halen. Het is belangrijk om de beugel uit te doen als je iets warms drinkt en je kunt er ook niet echt mee eten. Ondanks dat het heel dun is.

De reacties? Niemand ziet er wat van. Bijna een teleurstelling (nee, ontzettend fijn natuurlijk!). Je ziet de beugel echt bijna niet. Misschien als ik heel hard lach en iemand staat heel dichtbij. Maar eigenlijk niet echt. De beugel zit strak, maar nu een paar dagen later voel ik ‘m vrijwel niet meer. De eerste dag heb je redelijk wat last van speeksel maar ook dat is snel over.

Vanaf nu krijg ik iedere twee weken een nieuw ‘bitje’. Vijftien keer. Voor de snelle rekenaars: de komende dertig weken ben ik een beugelbekkie. Maar als dit het is, nou kom maar op.

De eerste selfie met beugel:

Tot de volgende keer!

Reageer op artikel:
Uitdaging: En zo is het om een onzichtbare beugel te hebben
Sluiten