Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 17 apr 2015

Uitdaging: Hoe ik mijn dieet heb aangepast naar mijn acné, wat ik eet en wat ik niet eet

Martine, redacteur en één van de gezichten van Beautify, had er nu echt schoon genoeg van. Al sinds haar 11e knokkend tegen hardnekkige acné besloot ze de laatst mogelijke stap te nemen om voor eens en altijd met haar acné af te rekenen. Benieuwd hoe en naar het verloop hiervan? Lees mee:

Afgelopen keer

In mijn laatste column vertelde ik jullie over de afgelopen laserbehandeling die ik had gehad. Momenteel zit ik nu zo rond de drie behandelingen. Naast al het werk wat we in de kliniek aan de buitenkant verzetten, ben ik vooral een groot voorstander van het idee dat alles wat je in je lichaam stopt, ook naar buiten komt. Uiteindelijk is acné iets wat van binnen komt en wat helaas ook vaak gewoon komt door verstoorde hormonen. Super handig, want aan hormonen kun je naast de pil verder echt weinig doen.

De invloed van voeding

Gelukkig (of nouja, gelukkig?) heb ik gemerkt dat het vermijden en juist eten van bepaalde voeding een grote invloed heeft op mijn huid. Dat heeft jaren aan experimenteren gekost, maar momenteel weet ik redelijk goed waar ik stiekem wel vanaf moet blijven als ik een paar dagen later een groot evenement heb. Wat ik allemaal vermijd voor een grote avond (lees: ik eet het dus nog steeds, want ik ben een lekkerbek, maar zie dan wel snel de consequenties):

– Melkproducten (kaas, mijn latté macchiato, etc)
– Suiker (en geloof me, dat zit in bijna alles)
– Wit brood (en andere slechte tarweproducten zoals witte pasta en witte rijst)
– Varkensvlees (is héél persoonlijk, maar ik moet dan eigenlijk echt met mijn handjes van de bacon afblijven)
– Frituur (oh bitterballen..)
– Alcohol (doei rosé op het terras)
– Roken (maar dat moeten we natuurlijk eigenlijk sowieso niet doen dus deze is in dit geval niet zo dramatisch)

Wat wel helpt

Het klinkt inderdaad wat veel en kan soms ook behoorlijk deprimerend zijn. Aan de andere kant is het mijn eigen keuze en is gelukkig het overgrote gedeelte ook gewoon echt niet goed voor je lichaam. Maar! Dan zijn er dus ook producten waarvan ik er achter ben gekomen dat ze een positieve invloed hebben op mijn huid. En wel de volgende:

– Groene thee (liters en liters groene thee. Het liefst drink ik op een dag drie liter aan brandnetel en gemberthee. Maar stiekem red ik meestal maar twee liter).
– Rode bietensap (vraag me niet waarom, maar het staat bekend om dat het onder andere de huid zuivert. Het werkt niet bij iedereen, maar het is zeker het proberen waard. Te vies? Meng het dan met een beetje appelsap. Iedere dag een glas en voilà!)
– Groentes (veel groentes ja, en dan helaas niet die lekkere zoete zoals paprika en worteltjes. Je moet het echt hebben van de groene groentes zoals salades, selderij, broccoli en courgette)
– Fruit (bevat natuurlijk wel veel fruitsuikers, maar zeker twee stuks per dag om gezond te blijven. Plus fruit is eigenlijk mijn snoep omdat ik verder niets zoets mag)

Supplementen

Bij dat alles slik ik ook dagelijks nog een heel handje supplementen:
– Vitamine D (want hoeveel zonlicht zien wij Nederlanders nou?)
– Schüsslerzouten nummer 9 (Het Lasercentrum heeft me dit ooit aangeraden omdat ik een weegschaal ben)
– Twee cranberry pillen (om te voorkomen dat ik snel een blaasontsteking krijg en voor die extra vitamine C. Stiekem is het iets te veel, maar de rest plas je gelukkig weer vanzelf uit)
– En natuurlijk, de pil (kun je in overleg met je huisarts eens naar kijken, heeft voor mij tot nu toe het meeste gedaan).

Onthoud

Waarom ik alles voor jullie op een rijtje heb gezet? Omdat het als vrouw met acné goed is om te weten waar je lichaam en je huid op reageert. Je kunt zelf altijd eens uitproberen of je wel of niet heftig reageert op bepaalde producten. Laat bijvoorbeeld eens één week alles met melk uit je dieet en kijk naar het effect. Of probeer eens een kuurtje bietensap. Het helpt mij en wie weet helpt het jou. Ohja en vergeet niet: altijd goed blijven eten. Ik mag dan gezond eten, maar ik eet nog steeds altijd bijna meer dan mijn vriendje.

Reageer op artikel:
Uitdaging: Hoe ik mijn dieet heb aangepast naar mijn acné, wat ik eet en wat ik niet eet
Sluiten