Huh? Blijkbaar kunnen we ons eigen uiterlijk niet goed zien

Ondanks dat je jezelf bijna elke dag in de spiegel ziet, kun je je eigen uiterlijk anders inschatten dan het daadwerkelijk is. Volgens Australische onderzoekers hebben wij een zelfbeeld wat totaal verschilt van ons echte uiterlijk.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden er 130 personen gevraagd om tien foto’s van zichzelf op Facebook te kiezen. De foto waarop de personen zichzelf het beste herkenden, moest op de eerste plaats worden geplaatst en de foto waarop de personen het minst goed te herkennen waren op de laatste plaats. Na het rangschikken van de foto’s ging een groep van zestien mensen de foto’s van de proefpersonen bestuderen. Eerst kreeg deze soort jury filmpjes te zien van de proefpersonen. De filmpjes lieten het gezicht van de proefpersonen vanuit elke hoek zien. Hierna kon de jury de Facebook foto’s rangschikken op herkenbaarheid van de proefpersonen.

The results

Het resultaat van de jury was anders dan dat van de proefpersonen. De foto’s die de jury kozen kwamen dichter in de buurt bij het uiterlijk van de proefpersonen, dan dat de proefpersonen zelf gekozen hadden. Door middel van een gezichtsherkenningssoftware werd gekeken welke foto’s het beste overeen kwamen met het echte uiterlijk van de proefpersonen. De software herkende de foto’s die de jury had gekozen beter dan die van de proefpersonen.

Vreemden weten het beter

Volgens de leiding van het onderzoek, David White, laat de studie zien dat het beeld wat wij hebben van ons uiterlijk vaak niet overeenkomt met de echte waarheid. ‘Het lijkt gek dat vreemden beter je uiterlijk herkennen dan jijzelf, maar ons brein speelt daarbij een rol. Doordat het beeld van hoe wij eruit zien in ons geheugen zit gestampt, zit dit beeld vaak in de weg als je je echte uiterlijk op bijvoorbeeld een foto ziet. Dat is ook niet zo gek, we zien namelijk elke dag ons gezicht.’ Euh ja, spiegeltje aan de wand, zie ik er dan wel echt zo uit?

Reageer op artikel:
Huh? Blijkbaar kunnen we ons eigen uiterlijk niet goed zien
Sluiten