Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 8 mei 2017

Hoe je het uitmaakt met iemand waarmee je nog geen echte relatie hebt

Jullie hebben best wat dates gehad, maar het voelt niet meer zo als in het begin. Jouw gevoel voor hem ebt langzaam weg, maar hoe laat je dit blijken, want aan de ene kant hebben jullie hebben geen relatie en aan de andere kant zijn jullie ook geen vreemden van elkaar. Je kan het niet maken om hem zo maar links te laten liggen, terwijl je tegelijkertijd jezelf ook niet te veel hoeft te verantwoorden. Dit is hoe je het uitmaakt met iemand waarmee je nog geen echte relatie hebt.

Het is een lastige situatie, want je weet niet of hij het hetzelfde ziet als dat jij doet. Vindt hij het ook al minder leuk worden, of is hij juist helemaal head over heels? En waar ligt de grens om het nog via app of juist persoonlijk uit te maken? Mag je het überhaupt uitmaken noemen?

Ghosten

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: iemand waarmee jij veel aan het daten bent, laat steeds minder van zich horen en uiteindelijk reageert hij niet meer of stelt zelf geen nieuwe date meer voor. Je wordt ‘geghost’. En er is niets ergers dan geghost worden.

Word daarom geen ghoster. Mensen die geghost worden, worden gekwetst en onzeker. Wil jij het ‘uitmaken’? Wees dan eerlijk en vertel dat je het niet meer ziet zitten om nog verder te daten, omdat het gevoel en de spanning van het begin een beetje weg is.

Laat het niet op een officiële breakup lijken

Omdat jullie geen relatie hebben, hoeft het geen break-up te zijn. Wellicht heeft hij hetzelfde gevoel en als je het dan neerzet als een break-up kan het nog wel eens voorkomen dat jij zelf gekwetst wordt als hij bot reageert met ‘Voor mij was het ook niets meer hoor’.

Zet het daarom neer als het einde van de date periode. Om een schild te creëren tegen zijn gevoel, kan je het het beste beschrijven als: ‘Ik weet niet hoe jij erover denkt en of je misschien hetzelfde gevoel hebt, maar voor mij is het op en ik zie hier verder geen romantische relatie uit voortkomen.’ Hiermee zet je hem niet voor het blok en het geeft ook aan dat je geeft om zijn gevoelens.

Laat geen deur openstaan en sluit het af

Wees duidelijk. Als je merkt dat hij het nog wel ziet zitten en hij het er moeilijk mee heeft, is het gemakkelijk om toe te geven en er een ‘nu-in-ieder-geval-nog-niet’ verhaal van te maken. Maar eerlijk: zou jij hier gelukkiger van worden? Nee, want dan begeef je je alleen maar in een grijze zone waarvan je al helemaal geen idee hebt hoe je eruit komt.

Dat je direct moet zijn, betekent natuurlijk niet dat je gemeen moet zijn. Maar direct en eerlijk zijn is uiteindelijk beter voor beide partijen. Jullie zijn klaarblijkelijk niet voor elkaar gemaakt en daarom kunnen jullie beter doorgaan, hoe hard het ook klinkt.

Kortom: wil jij hem niet kwetsen, maar is het vanaf jouw kant wel klaar? Wees eerlijk en duidelijk. Ze zullen je misschien niet direct bedanken, maar kunnen jou in ieder geval niets kwalijk nemen. En niet ghosten; wat u niet wilt dat u geschiet, doe dat ook een ander niet. Amen.

Ligt het echt aan jou, of heb je hier last van: 6 Struggles als je je open stelt voor iemand nadat je jaren single bent geweest

Reageer op artikel:
Hoe je het uitmaakt met iemand waarmee je nog geen echte relatie hebt
Sluiten