Inga Stoit
Inga Stoit Nieuws 27 mei 2018

Draai je nog maar één keer om! Uitslapen is onwijs gezond voor je, blijkt uit onderzoek

Slapen is heel erg belangrijk wanneer het aankomt op een goede gezondheid. Doordeweeks zou het zomaar kunnen dat jij niet voldoende slaapt omdat de wekker vroeg gaat voor werk of school. Maar in het weekend kun je gelukkig uitslapen. En wat blijkt nu, dat is ook nog eens hartstikke gezond.

Door de weeks gaat de wekker altijd vroeg. In het weekend hoef jij even geen wekker te zetten maar sta jij misschien alsnog vroeg op. Draai je nog maar een keer om, want uitslapen is onwijs gezond.

Uitslapen is gezond

De meeste van ons zijn altijd druk en daardoor kan voldoende slaap erbij in schieten. En een tekort aan slaap is áltijd ongezond. De Universiteit van Stockholm (Karolinska-Instituut) en het Stress Research Institute in Zweden toonde aan dat te weinig slapen super ongezond is.

Zij deden dertien jaar lang onderzoek naar de slaapgewoonten van maarliefst 38.000 mensen. Uit het onderzoek bleek dat mannen en vrouwen jonger dan 65, die elke nacht maar vijf uur per nacht (of minder) slapen, meer kans hebben om eerder te overlijden.

Bijslapen

Uit dit onderzoek bleek ook dat ‘kortslapers’, die langer blijven liggen in het weekend het risico op vroegtijdig overlijden, kunnen terugdringen. Dus als jij je in het weekend nog een keer extra omdraait en 8 uur of meer slaapt, maak jij dit hiermee weer goed.

Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen wanneer jij liever lui dan moe bent. Uiteindelijk is lekker uit- of bijslapen dus hartstikke goed voor je.

Reageer op artikel:
Draai je nog maar één keer om! Uitslapen is onwijs gezond voor je, blijkt uit onderzoek
Sluiten