Zara Bircan
Zara Bircan Life 21 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Last van uitstelgedrag? Zó krijg je voortaan je taken ruim op tijd gedaan

Het liefst wil jij je taken tot op het laatste moment uitstellen. En het ergste (of beste) is misschien nog wel dat je het dan ook elke keer wel gewoon afkrijgt. Juist doordat het je steeds lukt, heb je de volgende keer niet de drang om het dan wel op tijd te doen.

Als je overbelast bent met allerlei taken, raak je het overzicht kwijt en doe je uiteindelijk alles op het laatste moment. Heb je weleens een vrije dag, dan plan jij liever een afspraak met je vriendinnen in. Alle taken die je nog had, laat jij liever thuis achter voor vanavond. Of morgen.

Tips voor de mensen die uitstellen

Uitstelgedrag op z’n tijd is nog niet altijd problematisch. Maar merk je aan jezelf dat je toch te vaak in de knoop zit of moet omgaan met last minute stress, dan kun je de volgende vier tips vanaf nu (en dan ook echt nu) aan houden.

1. Begin met de kleine en makkelijke taken

Deze hoeven nog niet te maken hebben met je werk. Moest je bijvoorbeeld nog je kleren opvouwen of het huis opruimen, doe dit dan als eerst. Zo maak je ruimte om geheel te kunnen focussen op je grotere taken en productiever te zijn.

2. Kies voor een andere werkomgeving

Soms komt er niks van werk meer terecht achter je bureau. Als je te gefocust bent op één grote taak, kan het zo zijn dat je totaal geen inspiratie of motivatie meer hebt. Verander eens van werkplek.

Kies een plek uit waarbij je omgeven bent door vreemdelingen – en niet door mensen die je kunnen storen. Een koffiehuis of openbare bibliotheek kan je productiviteit verhogen, doordat iedereen om je heen zelf ook bezig is.

3. Verdeel de grote taak in kleinere taken

Moet je nog beginnen aan een verslag van vijftien pagina’s? Dan klinkt dat inderdaad als een taak waar je niet aan wilt beginnen. Probeer dit dan juist op te splitsen en maak er twee deelvragen per dag van. Vanuit daar kun je het per dag opbouwen. Hiermee breek je door de weerstand en aarzelingen die je hebt.

4. Doe wat je kan in één minuut

Als je last hebt van uitstelgedrag, kun je zeker het best gebruik maken van deze gouden regel. Duurt een taak minder dan een minuut, doe het dan nú. Of het nu gaat om je bed opmaken, reageren op appjes of de afwas doen.

Het werk kan zich dan niet opstapelen, dus dan hoef je na dagen uitstellen ook niet meer vol onwil te kijken naar een was vol ongewassen kleding. Zeg maar dag tegen je uitstelgedrag.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Last van uitstelgedrag? Zó krijg je voortaan je taken ruim op tijd gedaan
Sluiten