Renée
Renée | LinkedIn Life 8 okt 2019

Beautify kijkt Unbelievable: het hartverscheurende verhaal over een verkracht meisje dat niet werd geloofd

De Netflix serie Unbelievable die je sinds kort op de streamingdienst kunt kijken is zo’n serie waarvan je hoopt dat het verhaal niet waargebeurd is, terwijl dat helaas wel het geval is. Beautify keek de serie van begin tot eind en vertelt je wat je kunt verwachten.

Ik – Beautify’s Renée – zat een weekend lang welgeteld 385 minuten in het donker om de Netflix serie Unbelievable te bingen. In die bijna 400 minuten leerde ik over het waargebeurde verhaal van Marie Adler, een tiener die op brute wijze werd verkracht én jarenlang niet werd geloofd.

Unbelievable in het kort

Er zijn verschillende verhaallijnen, maar de Netflix serie vertelt voornamelijk het verhaal van Marie Adler. Alsof ze nog niet genoeg had meegemaakt in haar leven werd ze op 18-jarige leeftijd op brute wijze verkracht in haar eigen woning. Na een paar routinevragen gaf de politie de zaak op bij gebrek aan bewijs en geloof in haar verhaal. Het maakt pijnlijk duidelijk waarom vrouwen die zoiets verschrikkelijks hebben meegemaakt uiteindelijk besluiten om géén aangifte te doen. Ze worden namelijk niet geloofd.

De politie overtuigt Marie om toe te geven dat ze een valse verklaring heeft afgelegd, nadat zelfs haar naasten beginnen te twijfelen. Ze praten zo op haar in dat de arme meid aan zichzelf begint te twijfelen en toegeeft. Politieman Parker lijkt in het bijzonder de pik op haar te hebben: hij zorgt ervoor dat ze beboet wordt voor deze ‘valse’ verklaring. Hiermee raakt ze niet alleen haar huis kwijt, maar ook haar baan en gratis therapiesessies. Drie intens zware jaren volgen.

De serieverkrachter gaat door

Pas op het allerlaatste moment kom je er in Unbelievable achter wie de dader precies is, maar je leert al vrij snel hoe hij te werk gaat. Hij weet hoe de politie verkrachtingszaken oplost en weet daarom bijna ieder spoor te wissen, waardoor het jaren duurt voordat hij gepakt wordt.

Terwijl Marie wordt gestraft, gaat hij verder met de verkrachtingen. Rechercheur Duvall uit Colorado twijfelt in ieder geval níet aan het verhaal van het tweede slachtoffer. Samen met rechercheur Rasmussen zet ze alles op alles om de dader te vinden, zodat hij kan boeten voor zijn daden.

De detectives pakken Marie’s zaak op

Het is bijzonder, ontroerend en ongelofelijk om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen de werkwijze van Parker en Duvall. Wanneer ze de dader hebben gepakt en erachter komen dat Marie óók slachtoffer was, krijgen ze in eerste instantie nul op rekest van Parker.

Vol ongeloof kijk je als kijker toe hoe Parker verschillende aanleidingen krijgt om de zaak te heropenen, maar dit keer op keer weigert. Duvall en Rasmussen gaan dóór en bewijzen dat de lieve Marie, wier leven verwoest is, al die tijd de waarheid sprak.

Conclusie

Dit is één van de weinige series die mij dit jaar van de eerste tot de laatste aflevering kon boeien. Unbelievable is op sommige momenten emotioneel, gruwelijk en onthutsend om te zien. Je leeft onwijs met Marie en de andere slachtoffers mee en je wil de dader persoonlijk door het beeldscherm trekken om hem te laten boeten. Evenals politieman Parker die een heel grove fout heeft gemaakt en dit pas op het allerlaatste moment toegaf, toen hij eigenlijk al veel te laat was. Deze serie verdient vijf sterren.

★★★★★

Klik hier om de serie te bekijken.

Meer over Netflix:

Reageer op artikel:
Beautify kijkt Unbelievable: het hartverscheurende verhaal over een verkracht meisje dat niet werd geloofd
Sluiten