Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 23 mei 2017

Vaak hoofdpijn? Misschien komt het door je streepjes-shirts

Heb jij een serieuze streepjestrui verslaving? Snappen we, want streepjes zijn fantastisch. Ze staan overal bij, het staat niet braaf maar ook weer niet te gek en ze kunnen bij iedere gelegenheid. Maar schrik niet, want het streepjespatroon kan invloed hebben op je hersenen.

Huh?! Ja, een beetje vreemd is het wel. Maar het zien van een streepjespatroon doet iets met je brein blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En dan bedoelen we niet dat jij ineens je pinpas wilt trekken om nóg zo’n T-shirt met streepjes aan te schaffen.

Je krijgt hoofdpijn van streepjes

Onderzoekers ontdekten dat kijken naar streepjes een verhoging van gamma oscillaties in de hersenen veroorzaken. En dat zijn moeilijke woorden voor: je kunt er hoofdpijn van krijgen.

Vooral van jaloezieën voor de ramen kun je wel een eens raar uit je ogen gaan kijken, want dat bleek volgens de onderzoekers het extreemste patroon voor onze hersenen. Verticale strepen zijn beter als je vaak last hebt van hoofdpijn.

Doei streepjes-obsessie

Hoe dat kan? Het menselijk brein kan kennelijk maar moeilijk omgaan met patronen die niet in de natuur voorkomen. Nu denk je natuurlijk ‘en zebra’s dan?’. En dan heb je gelijk. Het zebra-patroon is een uitzondering, als je daar naar kijkt krijg je geen hoofdpijn.

Daarom: heb je vaak hoofdpijn en draag je graag streepjestruitjes? Dan is dit het ultieme excuus om te gaan shoppen. En mocht je geen afscheid kunnen nemen van je verslaving, schaf dan nieuwe items met zebra-print aan.

Lees dit ook: Praat je in je slaap? Dan ben je uniek én empathisch

Reageer op artikel:
Vaak hoofdpijn? Misschien komt het door je streepjes-shirts
Sluiten