Redactie
Redactie Life 22 mei 2020

Vakantie in eigen land? Hier kan je (nog) wel naar toe tijdens corona

Nu we allemaal zo goed als aan huis gekluisterd zijn, zitten vakanties in verre landen – en zelfs die in de buurt – er helaas niet meer in. Vakanties worden massaal gecanceld en vluchten naar vakantiebestemmingen gaan niet meer. Omdat we niet weten hoe lang deze situatie nog gaat duren, wordt vakantie in eigen land populairder dan ooit. En dat komt de planeet op z’n zachtst gezegd goed uit!

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Oké, stiekem baal ik best dat mijn surf-yoga-vakantie in Sri Lanka niet doorging en had ik best wel uitgekeken naar dat yogaretreat volgende week, maar hey: al die gecancelde reizen zijn wél een stuk beter voor de planeet.

De luchtkwaliteit verbetert aanzienlijk en de natuur lijkt zich hier en daar te herpakken nu we niet meer ongeremd de wereld over vliegen. Het alternatief? We lezen ons massaal in over een vakantie in eigen land!

Vakantie in Nederland

Betekent dat we niet naar het buitenland gaan dat we helemaal niet meer op vakantie mogen gaan? Zeker niet. Langzaamaan zijn accomodaties van bijvoorbeeld campings, hotels en tiny houses weer aan het kijken hoe ze op een veilige manier weer kunnen openen.

Gelukkig maar, want de zomervakantie komt eraan en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de wereld er binnenkort weer enigszins normaal uitziet, al hélemaal niet op het gebied van reizen.

Maar gelukkig is dat geen probleem, Nederland barst namelijk van de prachtige regio’s, verborgen natuurgebieden en onontdekte plekjes!

We vonden de leukste plekjes aan het water (met tippitenten), romantische Extra maatregelen

Helaas zijn momenteel niet alle campings open (dat verschilt per regio en accommodatie), maar er zijn nog genoeg campings en huisjes wél open voor bezoek, met de nodige extra maatregelen uiteraard.

Die maatregelen gaan op campings voornamelijk om het sanitair. Die en andere gezamenlijke ruimtes blijven voorlopig nog gesloten. Ben je van plan om in een camperbusje op vakantie te gaan in Nederland, zorg dan dat je een camper hebt met een toilet en stromend water.

De hamvraag: waar kun je nog wél naartoe?

Verhuurplatform voor vrolijke camperbusjes GoBoony zocht uit waar je (dus ook met de camper) nog wél naartoe op vakantie kan in Nederland.

Dat is gelukkig een lijstje om heel vrolijk van te worden:

Kleinschalige campings:

   • Camping Bergumermeer in Sumar (Friesland)
   • Camping Midden Drenthe in Zwiggelte (Drenthe)
   • Camping Groene Eiland: in Appeltern (Gelderland)

Off the beaten track-tips:

  • De route door land van Maas en Waal
  • Gronings-goed route
  • Noord-Veluwe route
  • De Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug
  • Dollard in Groningen
  • Harger- en Pettemerpolder in Noord-Holland
  • Stiltegebied Dwingelderveld

Side note: check altijd de website van de camping zelf. Sommige campings hebben op eigen initiatief de deuren gesloten. En ook handig om te lezen: dit zijn de veiligheidsregio’s van campings die vooralsnog open zijn.

Waarom sommige plekken wel en andere niet?

Nederland is zo gezegd ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s. Die bepalen tijdens crisissen of bepaalde (natuur)gebieden open of dicht gaan en dus ook of campings mogen open blijven en onder welke voorwaarden.

Hoe die regels en maatregelen eruitzien, verschillen aanzienlijk per regio. Daarom is het belangrijk om voor je tripje goed te kijken naar welk gebied je wilt gaan en welke regels daar nu gelden.

GoBoony deelt op hun website steeds updates van wat er wel en niet mogelijk is qua vakantie in eigen land:

Lees ook: Vakantie in eigen land: Dit zijn de leukste bestemmingen in Nederland

Reageer op artikel:
Vakantie in eigen land? Hier kan je (nog) wel naar toe tijdens corona
Sluiten