Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 21 feb 2017

Bewezen: je bent veel productiever als je regelmatig vakantie neemt

Overwerken is in Nederland niet gek. We werken om te leven, het hoort er nu eenmaal bij. Vrij vragen wil je soms niet, want je weet: werk = money. Maar, wij mensen zijn niet gemaakt om alleen maar te werken. Sterker nog, boek die vakantie maar lekker. Je wordt er veel productiever van. Oh yeah.

Geef toe, dag in dag uit werken is niet aan je besteed. Je hebt zon nodig, rust, ontspanning en frisse lucht. Ook al is het soms verleidelijk om zo veel mogelijk te werken zodat je lekker kunt cashen. Die vakantie is minstens zo belangrijk. Het is niet alleen leuk omdat je even helemaal weg bent, je bent daarna veel productiever.

Waar gaan we naartoe?

Het nemen van een break is zo belangrijk, omdat het goed is voor je gezondheid en voor je productiviteit. Zelfs het nemen van kleine pauzes zal je efficiëntie doen verbeteren. Ook als je aan het zwoegen bent voor je tentamens geldt: neem af en toe een break (en trakteer jezelf op iets lekkers).

Een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal toont aan dat het nemen van regelmatige pauzes je mentale taken verbetert. Je productiviteit wordt groter en je bent ook nog eens creatiever. Het overslaan van pauzes kan juist weer leiden tot stress en uitputting. Aldus huisarts Natasha Withers uit New York.

Zen, zen, zen

Om weer net zo productief te worden als je was, heb je tijd nodig om op te laden. Rust, ontspanning en het verminderen van je stress zijn super belangrijk voor je gezondheid. Loop nog eens een extra rondje, word helemaal zen met een meditatiesessie óf ga lekker op vakantie. You will need it.

Het is zelfs bewezen dat je niet alleen zelf gelukkiger wordt van een vakantie. Ook de mensen om je heen worden er blij van. Het is besmettelijk. En ook dit is weer goed voor de productiviteit. Blije werknemers leiden tot succes.

Je bent ook maar een mens

True, we zullen uiteindelijk allemaal onze rekeningen moeten betalen. Een groot deel haalt ook enorm veel voldoening uit werken. Maar geloof ons, de wereld wil ontdekt worden. Doe af en toe even je laptop en telefoon uit en kom helemaal tot rust. Wanneer jij weer terugkeert van een welverdiende vakantie zul je zien dat je productiever bent dan ooit.

Op vakantie? Dit zijn de meest zonnige bestemmingen van Europa waar we nu naartoe willen

Reageer op artikel:
Bewezen: je bent veel productiever als je regelmatig vakantie neemt
Sluiten