Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 4 mrt 2018

Challenge: Ik at een maand geen vlees en ik leerde deze 11 dingen

Ben jij ook zo iemand die soms bijna moet huilen als je denkt aan dierenleed en de vleesindustrie en het allemaal super zielig vindt, om vervolgens een broodje kroket naar binnen te werken? Of een Big Mac? Of iets anders met vlees? Nou, ik ben wel zo iemand.

Ik wist natuurlijk wel dat het een tikkie hypocriet is om een petitie te tekenen tegen de slechte behandeling van biggetjes, om vervolgens toch de goedkoopste pakjes vlees in mijn mandje bij de Albert Heijn te leggen. Maar vegetariër worden en helemaal geen vlees meer te eten, tja, dat zag ik nou ook niet zitten.

In december vond ik het toch wel erg, hoeveel vlees ik naar binnen werkte bij kerstdiners en borrels. Dus besloot ik in januari geen vlees te eten. Natuurlijk is dat iets heel anders dan je hele verdere leven nooit meer een dood dier aanraken, maar ik leerde toch een aantal dingen tijdens deze vleesloze maand:

1. Vlees eten is nog steeds de standaard (in mijn vriendenkring althans)

Ik dacht dat vegetariër zijn anno 2018 niet echt meer een ding zou zijn. Maar het opvallendste dat ik leerde was toch dat vlees eten nog steeds de standaard is. In mijn omgeving in ieder geval.

Als je geen vlees eet, ben je nog altijd een uitzondering. Oké, je wordt niet verbaasd aangestaard, maar wil je op een feestje of verjaardag een hapje kunnen eten, zal je toch van tevoren aan moeten geven dat je geen vlees eet. Anders zit je er met een knorrende maag bij.

2. Als vega persoon leer je daarom meer voor jezelf opkomen

Omdat je de uitzondering bent, moet je de hele tijd voor jezelf opkomen. Dat je dat gerecht écht niet gaat delen met iemand, ook al dringt die persoon nog zo aan.

En je leert ook echt ‘nee’ zeggen. Tegen hapjes die voor je neus staan bijvoorbeeld. Ik ben iemand die heel slecht ‘nee’ kan zeggen, dus een goede oefening was het zeker.

3. Mensen vergeten de héle tijd dat je geen vlees eet

Dat je eetpatroon ineens is veranderd, gaat er kennelijk moeilijk in bij andere mensen. En dan moet je dus wéér zeggen dat je het niet wil. Zie het punt hierboven. Dit zal ongetwijfeld ook zo zijn als je wegens een intolerantie ineens geen melk meer mag, of als je een fruitloos dieet volgt of zo, maar ik vond het toch opvallend.

4. Soms vergat ik het zelf ook even

Toen we met het Beautify team besloten een kipsaté te delen, was ik helemaal vergeten dat ik dat niet at. Pas toen het heerlijk geurende gerecht voor mijn neus stond, drong het besef tot me door en kermde ik: ’Ik mag dit helemaal niet!’

5. Ik vond het nóg erger als mensen voedsel verspilden

Kan ik normaal al slecht tegen. Maar toen mijn collega’s de bovengenoemde kipsaté vervolgens niet helemaal opaten, vond ik dat écht schandalig. Die arme kip. Dan kon ik ‘m toch net zo goed opeten? (Nee, niet gedaan overigens).

6. Mijn buik leek na drie dagen al minder opgeblazen

Helaas was het maar tijdelijk. Maar toch. Misschien is je buik toch blij dat je gezonder eet (meer groente).

7. Want het is veel gemakkelijker om voldoende groente te eten

Om door te gaan op het vorige punt, je komt echt makkelijk aan je 200 gram groente per dag (haal ik normaal never nooit, sorry mam). Een wrap met groente is toch beter dan een hamburger.

8. Kaas is niet altijd vegetarisch

Dat was even slikken. Want daar zit namelijk zoiets als kalfsstremsel in. Iel. Klinkt heel goor. Ik heb wel gewoon kaas gegeten, want er zijn grenzen hoor.

Je zondigt trouwens ook best makkelijk per ongeluk. Die zak drop die ik helemaal leeg at zat namelijk vol met varkensgelatine…

9. De Veggie Burger van McDonald’s is écht lekker

Oké, ik kom misschien iets te vaak bij de grote gele M. En dan neem ik áltijd een Big Mac. Maar vanaf nu komt de Veggie Burger ook in mijn lijstje met favorieten. Ik zou die eerder nooit hebben besteld, maar nu gaat ‘ie niet meer uit mijn leven verdwijnen. Mmm…

10. Geitenkaas komt na een tijdje wel je neus uit

Serieus? Is dat het enige dat restaurants kunnen verzinnen als vegetarisch gerecht? Ik hou van geitenkaas, maar na een tijdje is het wel mooi geweest. Laat staan dat je vegan bent, dan is er in sommige restaurants helemaal niets wat je kunt eten.

11. Het belangrijkste: Ik ga voortaan bewuster om met vlees

Het is niet zo dat ik nu fulltime vegetariër ben geworden. Want ik heb filet american en gebraden kippetjes best gemist. Maar ik ben wel echt bewuster geworden van het feit dat drie keer per dag vlees (deed ik op sommige dagen), echt nergens op slaat.

Ik ben dan ook zeker van plan om meer vegetarisch te eten. Ik heb zelfs de carnivoor boyfriend (een beetje) weten te overtuigen dat vega maaltijden heerlijk kunnen zijn, dus dat is al stap 1.

Mochten jullie tips voor me hebben om mijn leven te blijven beteren, laat het me weten en stuur me een berichtje. Vind ik leuk.

Ps. Ik deed ook een keer een sapkuur. Lees hier het artikel.

Reageer op artikel:
Challenge: Ik at een maand geen vlees en ik leerde deze 11 dingen
Sluiten