Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 17 november 2017

Vergeet jij vaak alles? Volgens onderzoekers maak jij dan de beste keuzes in het leven

Ben jij toevallig die ene uit je girlsquad die altijd alles vergeet? Van verjaardagen tot verhalen die je eigenlijk al tien keer met enorm veel enthousiasme hebt verteld? Of je sleutels? Tja, daar kun je soms enorm van balen. Maar er is ook iets positiefs aan wel eens wat vergeten: je maakt namelijk betere beslissingen. HA!

Je maakt betere beslissingen als je wel eens wat vergeet

Dat je soms een beetje vergeetachtig bent is helemaal niet erg. Want jij bent een pro in goede beslissingen maken. Dat heeft een nieuw onderzoek aangetoond. De onderzoekers van de University of Toronto kwamen erachter dat je geheugen vooral wordt geactiveerd wanneer je een keuze moet maken.

De mogelijkheid om vast te houden aan waardevolle informatie en de rest even te vergeten, zorgt ervoor dat je goede beslissingen kunt maken. Daardoor focus je op wat echt belangrijk is voor jou. En vergeet je per ongeluk wel eens die sleutels of dat afspraakje met je lover. Oeps.

Belangrijke dingen sla je heus wel op

Bij een onderzoek met muizen kwamen onderzoekers erachter dat nieuwe hersencellen worden gevormd in de hippocampus. De oude herinneringen en connecties in het brein worden dan overschreven. Een van de onderzoekers legt uit: ‘Het is belangrijk dat het brein irrelevante details vergeet en dat er wordt gefocust op dingen die echt gaan helpen met het maken van een beslissing.’ Hoe beter je brein dat doet, hoe vaker je dingetjes vergeet.

Het is echt mogelijk om je brein helemaal vol te stoppen met herinneringen die er voor jou echt toe doen. Wanneer je huisgenoten je vragen wanneer je die vuilniszak nou eens buiten zet vertel dan dat je brein te druk was met heel belangrijke zaken opslaan. Is echt zo.

LEES OOK: Dít is hoe het komt, dat je een kamer binnenloopt en direct vergeet wat je aan het doen was

Reageer op artikel:
Vergeet jij vaak alles? Volgens onderzoekers maak jij dan de beste keuzes in het leven
Sluiten